U sklopu programa Zvjezdanog ljeta na Starom gradu Dubovcu održana je radionica keramike za građanstvo pod nazivom „Ptice karlovačkih parkova i šuma“. Organizirali su je Osnovna škola Grabrik i Muzeji grada Karlovca.

Na radionici su polaznici izrađivali ptice od gline koje su se kasnije pekle u keramičkoj peći, a te uratke na kraju su mogli i ponijeti kući. Voditeljica radionice je dugogodišnja profesorica likovne kulture u Osnovnoj školi Grabrik Ivana Maradin.

-Radimo oblikovno, trodimenzionalno, sa svim karakteristikama kiparenja i oblikovanja gline, sa prošupljenom i plošnom formom i sa kiparskim teksturama. Trenutno smo u izradi prve ptice, a ako će biti želje, možemo napraviti i još koju ptičicu, a možda čak i kućicu za ptice, koja je onda malo kompliciranija u samoj izradi, opisala je voditeljica radionice Ivana Maradin.

Da djeca uistinu uživaju raditi s glinom potvrdile su i polaznice ove radionice Nia i Dora, učenice trećeg razreda iz osnovne škole Grabrik.

-Radimo pticu od gline, meni je jako dobro raditi s glinom, prekjučer sam radila i doma s glinom. Prvi puta radim pticu, ali sam već puno puta radila s glinom. Sviđa mi se što se uvijek zamažem, to mi je fora, jako volim raditi s rukama, kazala je Nia.

-Radionica mi se jako sviđa, volim raditi s glinom jer je nekako mekana pa mi se to sviđa, dodala je Dora.

Dora nam je ovom prilikom i opisala na koji su način oblikovali pticu od gline.

-Odvoji se glina i onda se napravi kugla koja se podijeli. Od jedne polovice se napravi glava, a od druge tijelo, stavimo glavu na tijelo i onda dodamo rep i krila.

Bila je ovo inspirativna radionica za svakoga, a polaznici su pokazali i dokazali kako rad s rukama oplemenjuje samog stvaratelja, ali i one koji će uživati u pogledu na ova mala umjetnička djela.