Prvi oblici sportske djelatnosti na području Draganića pojavljuju se uz razne dječje igre, pastirske igre, ali i preko školske nastave, vojne aktivnosti kao i u lovnoj djelatnosti. U prvoj polovici 20. stoljeća dolazi do širenja nogometne igre koja postaje kod djece rado prihvaćena kao dinamičan i kolektivan sport. Završetkom ratnih stradanja, život se vraća u normalu te je tako nastao Nogometni klub Goljak davne 1948., danas Nogometni klub Draganić. Povodom 75. obljetnice kluba, Zrinko Bahorić, Miroslav Podvorac i Ferdo Zdelar udružili su snage i napisali knjigu naziva: „75 godina Nogometnog kluba Draganić“ koja je nastajala punih 5 godina.

Knjiga zaista kreće od općine, znamenitosti, crkve, škole, vatrogasnih domova i sva društvena zbivanja su stavljena u kontekst knjige. Naravno, fokus je na nogometu i samom klubu. Imamo čak i prvu loptu koja je došla, slike generacija koje su igrale kasnih 40-ih i ranih 50-ih godina. Tu je najveća zasluga Ferdi Zdelaru koji je te slike prikupio i godinama unaprijed te koje su iskorištene u prijašnjim njegovim izdanjima. Mi smo pronašli čak neke nove i obogatili malo ovu zadnju verziju kluba, rekao je Zrinko Bahorić.

Čak 254 stranice krase ovu knjigu koja će zauvijek ostati zapisani trag budućim generacijama. Članovi kluba prije mjesec dana odradili su promociju knjige i kako navode, zadovoljni su velikim odazivom mještana, navijača i članova kluba.  Cjelokupan materijal nastajao je desetljećima, a uvijek postoji barem 1 osoba koja brine o očuvanju istog. Godinama je tu funkciju odrađivao Tomo Desović.

– Čovjek je detaljno vodio sve zapisnike otkad je on postao tajnik tamo sredinom 80-ih godina i gdje smo neiscrpno imali materijala što kroz te zapisnike, što kroz fotografije. Ferdo je dobar dio svog vremena utrošio na fotografiranje i prijašnjih godina i sad zadnjih. Sad smo se u klubu dogovorili nas par, od našeg Luke Jagatića koji je sad blagajnik, Miroslava Podvorca do trenera koji imaju zaduženje da svake sezone fotografiraju ili organiziraju fotografiranje, jer tek kad čovjek uđe u to, vidi kolika je to vrijednost i kolika je šteta da se to sve ne zabilježi.

Gotovo svi stariji sportaši pate za nekim boljim i ljepšim vremenima. Malo koji klub u županiji može se pohvaliti količinom zainteresirane djece, a još manje talentirane. Danas sutra, malo tko će moći napisati i prenijeti fantastične statističke podatke u amaterskom nogometu kao što je to sad predstavio Nogometni klub Draganić. Naime, Zrinko Bahorić je uvjerljivo vodeći igrač s najviše upisanih nastupa u razdoblju od 1991. do 2023. godine, a Miroslav Podvorac ima njih 31 manje, ali uz rekordnih 107 postignutih golova. Nesumnjivo je da je jedan takav igrač onda uzeo olovku u ruke i imao puno toga za napisati o svom voljenom klubu.

– Dobili smo puno pohvala vezano uz tu knjigu. Naravno, i nekih konstruktivnih kritika, ali to je isto sastavni dio. Kad smo krenuli raditi knjigu znali smo da će biti i pohvala i kritika. To je sasvim normalno, tvrdi Miroslav Podvorac.

Vrlo zanimljivo, urednici knjige ubacili su sportsko satirični list koji je izlazio od 1994. do 1997. godine periodično u 70 brojeva na 4 strane formata A4. Pronašle su se tu i pjesmice, ali naravno, glavni fokus je na samim utakmicama i članovima kluba.

– Što se tiče same statistike, statistika se odnosi isključivo na službene utakmice. Naravno, u knjizi spomenute su i prijateljske utakmice te turniri tako da nije samo službeni dio nego ima priča slobodnijeg stila i van službenog dijela.

Ako želite saznati brojne detalje iz knjige, najnovije informacije iz svijeta draganićkog nogometa i hoće li se legendarni Miro Podvorac vratiti na zelene travnjake, pogledajte emisiju „Sportski pregled“ na sljedećoj poveznici: