Gradsko vijeće Grada Karlovca na temelju predloženih imena pojedinaca i udruga koji su pristigli kao prijedlog na javnom natječaju, donijelo je odluku o dobitnicima Javnih priznanja. Nagrada Grada Karlovca tako ove godine ide u ruke udrugama Frendofon i USKA.

Frendofon je osnovan je u srpnju 2018., a primarna zadaća udruge je od samog početka bila pružati podršku u provođenju inkluzije djece i mladih s teškoćama u društvo.

Idejne začetnice Frendofona su Jasmina Kundić i Nikolina Kapitanić, majke djece s teškoćama. Susretale su se na terapijama, bile svjesne toga što u sustavu nedostaje i kako bi zapravo trebalo izgledati uključivanje autistične djece u društvo. Odlučile su osnovati udrugu koja bi prije svega pružala podršku u provođenju inkluzije.

Udruga je i krenula na neki način kao podrška odgojno – obrazovnom sustavu pa smo u prvoj godini provodili edukacije za škole i vrtiće, asistente, pomoćnike u nastavi, odgajatelje, učitelje i profesore. Ubrzo smo se proširili na društvo – od 2019. godine organiziramo i provodimo Festival autizma.

Željeli smo u cijelu priču uključiti djecu urednog razvoja i s teškoćama u zabavne aktivnosti pa smo počeli provoditi i inkluzivne radionice. Naravno, sve je zaokruženo intenzivnim radom s roditeljima, ispričala nam je Jasmina Kundić.

S vremenom je formiran i dnevni boravak za djecu s teškoćama, na što su posebno ponosni, ali naravno da postoje i određeni izazovi u radu. Najveći izazov gotovo svakoj udruzi je sustavno financiranje.

Imate onih prvih godinu dana kada se tek trebate dokazati i nemate pravo prijavljivati se na natječaje. Kad je prošlo tih godinu dana, nastupila je korona. Mi smo zapravo prve tri godine preživljavali isključivo zahvaljujući donacijama privatnih osoba i tvrtki. U trećoj godini postojanja smo konačno počeli realizirati određena financijska sredstva kroz natječaje, što lokalne zajednice, što ministarstva. Prošle godine smo završili s provedbom svog prvog projekta koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, istaknula je Jasmina.

Priznanje Grada im jako puno znači, smatraju to dodatnim vjetrom u leđa i nadaju se da će i dalje rasti u svim segmentima.

Jako smo ponosni i istovremeno zahvalni na tome što smo u tako kratkom periodu dobili jedno veliko priznanje. Ova nagrada je potvrda da dobro radimo i da trebamo nastaviti u tom smjeru.

Jasmina je iznimno ponosna na rad udruge u posljednjih šest godina i na promjene u društvu koje vidi svakoga dana.

Ja zaista vidim da u Karlovcu i okolici postoji interes za autizam. Ljudi i dalje nisu dovoljno educirani pa imaju problem pristupiti autističnim osobama, ali puno više građana je osvijestilo da postoji potreba za uključivanjem u društvo. Zadatak za budućnost nam je osvijestiti zajednicu na koji način je to moguće realizirati, a da bude uspješno i kvalitetno, naglasila je na kraju Jasmina.

Podsjetimo, Javna priznanja dodijelit će se na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati povodom Dana Grada Karlovca.