Od 1. srpnja svi umirovljenici i drugi građani s navršenih 65 godina života ostvaruju pravo na besplatan prijevoz autobusima na području grada Karlovca. Potrebno je javiti se na blagajnu prijevoznika na autobusnom kolodvoru i preuzeti prijevoznu kartu za 2024. godinu.

Ljudi mogu doći samo s važećom osobnom iskaznicom. Popunit će jedan zahtjev, dobiti potvrdu i s tom potvrdom javiti na autobusni kolodvor. Tamo će preuzeti svoju karticu i više dalje nema brige do kraja godine. Uz tu karticu ima besplatnu vožnju na području grada Karlovca, navodi Draženka Sila Ljubenko, pročelnica UO za društvene djelatnosti grada Karlovca.

Postoje i oni umirovljenici i građani starije životne dobi koji su već ostvarivali sufinanciranu kartu za prijevoz po Karlovcu, a to su građani koji će i dalje nastaviti koristiti besplatnu kartu, dodaje Sila Ljubenko. Ne moraju ponovno ići u Upravni odjel za društvene djelatnosti kako bi pokrenuli besplatnu kartu već je dovoljno da se jave na blagajnu na kolodvoru.

– Ono što je važno reći da naši građani zaista mogu koristiti ovaj prijevoz. Nadamo se da će ga koristiti u što većem broju. Bitna informacija je također da mogu dobiti i osnovne informacije na brojeve 099 368160 i 099 7370747. To su ti kontakti koje imaju naše kolegice u Odjelu za društvene djelatnosti koje će svaki dan dati informaciju.

Radni dani za stranke u Odsjeku za socijalu i umirovljenike su utorak, četvrtak i petak od 8 do 13 sati.

– Naša usluga je nova usluga javnog linijskog prijevoza. Već 3 mjeseca egzistira. Nakon 3 mjeseca vidimo neke obrise i dobrih strana, ali i onih poteškoća s kojima smo se susreli. Ostalo nam je ipak još više promovirati samu javnu uslugu, odnosno, našim građanima približiti mogućnost da mogu stvarno s ovakvim sustavom javnog prijevoza zadovoljiti svoje potrebe mobilnosti u gradu, izjavio je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca i saborski zastupnik.

Do 2. srpnja u Grad se javilo 60-ak građana koji do sada nisu koristili pravo na subvenciju.

– Moram reći da smo ovu mjeru usuglasili i dogovorili s udrugama umirovljenika s područja grada Karlovca, isto tako i sa strankama umirovljenika jer je bila dilema je li ta granica od 65 godina najidealnije rješenje. Oni su se na neki način složili da to stvarno jest tako. Pred nama je ovih 6 mjeseci do kraja ove godine. Ova mjera vrijedi sigurno. Ona će vrijediti i dalje, ali vidjet ćemo kako se bude do kraja godine sve to razvijalo i hoćemo li tu dobnu granicu za umirovljenika spuštati.

Gradonačelnik Mandić navodi kako je cijeli grad kvalitetno pokriven i linijama i polascima. Naime, postoje 2 problema. Prvi se odnosi na linije koje još nisu uspostavljene. Radi se o Zagradu, Kalvariji i Vučjaku te Pojatnu. Tu su županijske linije prijevoza pa se iz Grada nadaju da će pronaći privremeno rješenje dok Županija ne uspostavi svoj dio. Također, na određenim linijama ne može se nesmetano provoditi promet zbog radova na aglomeraciji.