• July 3, 2024
  • Sven Toljan
  • 0

U sklopu manifestacije Zvjezdano ljeto ljubitelji glazbe uživat će u jedanaestom izdanju Hrvatske flautističke akademije. Organizirani su nastupi svjetski poznatih gostujućih profesora spremnih podijeliti svoju stručnost i strast prema flauti. Na taj način akademija pruža jedinstvenu priliku za učenje, nastup i povezivanje s flautistima iz cijelog svijeta u podržavajućem i inspirativnom okruženju. 

To je jedna majstorska akademija za klasičnu flautu koja se pozicionirala kao jedna od vodećih na cijelom europskom kontinentu. To smo uspjeli jer pozivamo najpoznatije svjetske profesore i one s europskih sveučilišta, a ove godine dolaze nam profesori iz Stuttgarta, Hamburga, Milana, Beograda, Zagreba i Splita. Oni dođu ovdje na tjedan dana gdje ih dočekaju flautistice i flautisti iz Hrvatske i susjedstva. Često dođu i iz drugih krajeva Europe i svijeta studirati, učiti i družiti se sa svojim vršnjacima i profesorima s kojima se mnogi kasnije žele usavršavati pri svršetku akademije u sklopu magisterija ili doktorata. Nekada i neki maturanti koji završavaju Glazbenu školu žele upisati akademiju, pa na ovaj način mogu prije upoznati profesore i vidjeti što se traži kako bi ocijenili jesu li u tom trenutku spremni upisati akademiju. To je događaj koji zaista pomaže mladim glazbenicima i glazbenicama da se bave onime čime vole, a to su uglavnom klasični flautisti, rekao je jedan od osnivača Hrvatske flautističke akademije Petar Ćurić.

Glavni profesor na akademiji je Davide Formisano, prva flauta operne kuće La Scala u Milanu. Istaknut je i profesor Robert Winn s konzervatorija u Kelnu koji je bio vrlo popularan na prošlogodišnjoj akademiji. Tu su i profesor Marko Zupan s Umjetničke akademije u Splitu te Jürgen Franz s konzervatorija u Hamburgu.

Otvorenje je 4. srpnja u 17:00 sati. Prvo imamo naš meet&greet, odnosno podjelu akreditacija i razgovor u tehničkom smislu jer su mnogi prvi put u Karlovcu. Odmah nakon prezentacije, koja traje oko sat vremena, počet ćemo raditi s Albertom Vocaturom, profesorom flaute na svjetski poznatom sveučilištu “Giuseppe Verdi” u Milanu. Nakon toga kreće program koji kreće od 9:00 do 13:00 sati, potom je pauza za ručak, a onda radimo od 15:00 ili 15:30 do 19:30 sati i tako svakog dana. To je vrlo intenzivno, a 9. srpnja u Zorin domu održavamo svečani koncert, a drugi dan matineju. U 12:00 sati je koncert recital flautistice iz Siska Snježane Pavičević koja je završila akademiju u Beogradu i ostala u beogradskoj filharmoniji. Pokušavamo uključiti i vratiti što više naših ljudi.

Ćurić je dodao kako su prije nekoliko tjedana na Svjetski dan glazbe dobili medalju od karlovačke županice, a zahvalio se i Gradu Karlovcu na potpori oko projekta. Istaknuo je kako moraju ići u korak s trendovima, pa će vjerojatno uz profesore s konzervatorija na iduća izdanja akademije pozivati i mlađe influencere s društvenih mreža.