Nakon što je krajem svibnja prilikom olujnog nevremena vatrogasac Javne vatrogasne postrojbe Denis Butorajac teže ozlijeđen u eksploziji oružja u obiteljskoj kući na Borlinu, on i njegov kolega koji ga je izvukao van su primili medalje od županice Martine Furdek Hajdin.

-Ovo je zaista maleni i simboličan način zahvalnosti za sve što činite. U fokusu javnosti je nažalost uvijek kada se dogodi nešto dramatično, ipak vaše ugroze su redovita situacija na koju ste pristali radeći ovaj posao. Za svaku situaciju i angažman vam zahvaljujemo, vi ste zaista naši junaci, izjavila je Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije.

Zapovjednik JVP Karlovac, Miroslav Rade potvrdio je riječi županice kako su ugroze zaista česte.

-Ako izuzmemo Domovinski rat u kojem su ovakve situacije bile svakodnevica, često smo se susretali s eksplozivnim tvarima koje mogu eksplodirati. Naravno, osim oružja tu su i boce pod tlakom, plinske boce i slično. Susrećemo se sa zaista raznim ugrozama od kemijskih opasnosti do eksplozivnih i bioloških, dodao je Rade.

Nagrađeni vatrogasci se na samu nesreću nisu htjeli previše osvrtati.

To je za mene bio jedan običan radni dan, a nažalost krenulo je krivo i dogodilo se što se dogodilo. Česte su situacije u kojima bismo mogli nastradati. Zahvaljujem svima koji su brinuli i na bilo koji način mi pomogli s mojim zdravstvenim stanjem. Ono je sada puno bolje, liječnici kažu kako sve ide po planu i nadam se da bi moje zdravlje moglo biti kao i prije nesreće, izjavio je Denis Butorajac, ozlijeđeni vatrogasac.

-Zahvaljujem se županici na nagradi, zaista nam puno znači i vjerujem da ćemo biti još bolji u svome poslu, dodao je Tomislav Hribljan, vatrogasac koji je izvukao unesrećenog kolegu van.

Ovakve stresne situacije nužno rezultiraju apelom građanima u medijima nakon kojih dio građana ipak vrati ilegalno skladišteno oružje koje dokazano ugrožava živote.