• July 4, 2024
  • Dora Gornik
  • 0

U cilju što kvalitetnijeg nadzora sigurnosti cestovnog prometa, detektiranja mjesta na kojima dolazi do otežanog odvijanja prometa te uočavanja vozila koja grubo krše prometne propise u dane vikenda i blagdana, policijskim službenicima na terenu pomažu i policijski službenici Ravnateljstva policije. Nadzor vrše iz zraka, odnosno službenog helikoptera te o svim indikatorima sigurnosti izvještavaju policijske službenike na autocesti, odnosno policijske službenike motocikliste, koji će i na području Policijske uprave karlovačke u nadolazećim danima pojačano nadzirati promet.

Zbog usporenog protoka prometa i učestalih zastoja, s obzirom da je sve veći broj vozila na autocesti,  vozači često, nepotrebno iskaču iz prometnog toka i za pretjecanje, odnosno prometovanje, koriste traku za zaustavljanje, koja ni u kojem slučaju nije prikladna za ovakvu vrstu korištenja i time ugrožavaju svoju sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za ovu vrstu prekršaja predviđena je novčana kazna u iznosu od 260 eura i jedan negativan prekršajni bod.

Apeliramo na sve vozače da za kretanje vozila koriste predviđene prometne trake, ne ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu te dodatno usporavaju i otežavaju prometne tokove, a policijski službenici će nastaviti s nadzorom i sankcioniranjem i ove vrste prometnih prekršaja, upozoravaju.

Ovakva preventivno-represivna postupanja policijskih službenika su i dio akcije Sigurna turistička destinacija, nekadašnje akcije TOURS koja je u  Republici Hrvatskoj započela još 1994. godine, a kojoj je cilj podizanje sigurnosti tijekom turističke sezone prevencijom kriminala i prekršaja i pojačanim mjerama u prometu te na graničnim prijelazima kako bi se turistima omogućio siguran dolazak i boravak u Hrvatskoj.