Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac i ove godine organizira ljetnu školu s aktualnim i zanimljivim temama prilagođenim dječjem uzrastu. Program je namijenjen djeci od prvog do petog razreda, a svaki dan se obrađuje određena tema uz demonstrativnu i aktivnu radionicu, pauze za užinu, odmor i igre na otvorenom.

-Idemo prvo u šetnju, a onda imamo mali odmor gdje pijemo sok i jedemo kroasan. Nakon toga imamo male kvizove i radionicu gdje radimo nešto iz kolaža, rekla je polaznica Ljetne škole Barbara.

Ideja škole je upotpuniti i oplemeniti praznike učenicima te im pružiti nova saznanja uz druženje i edukaciju.

Svako jutro nam je prvo u planu šetnja. Idemo našom šetnicom preko drvenog i pontonskog mosta gdje se uživo upoznajemo s brojnim vrstama koje uspijemo sresti. Vidjeli smo sivu čaplju i labudove, tako da uvijek tako nešto uživo prokomentiramo. Potom imamo pauzu gdje usput crtamo, bojamo, rješavamo križaljke, labirinte i slično, a onda kreće dio gdje uz prezentaciju održim kratko predavanje sa zvukovima brojnih životinja i poučnim videima. Nakon toga kreće kreativni dio gdje se svakog dana nešto novo izrađuje, pa smo imali, primjerice, izradu lopoča, rekla je stručna suradnica edukatorica Nikolina Boić.

Ljetna škola Aquatike održava se prva dva tjedna u sedmom mjesecu. Broj polaznika je ograničen na najviše 20 djece.

Ljetna škola traje nešto duže od Zimske, radi se o pet dana u tjednu, od ponedjeljka do petka. Svaki dan se obrađuje posebna tema, pa smo imali životinje koje žive u rijekama, jezerima i oko njih. Također smo kao temu imali vodene biljke i biljke koje žive uz same rijeke, pa ćemo proći još nešto malo o ekologiji, hranidbenim lancima i ulozi čovjeka općenito u samim ekosustavima u prirodi i kako mi utječemo na prirodu i priroda na nas. Tema je i sama voda, odnosno koliko je jedna kapljica vode bogata životom.

Odrasli će također moći uživati u različitim aktivnostima Aquatike koja se tradicionalno uključuje u gradske manifestacije poput Zvjezdanog ljeta.

Četvrtog srpnja održan je koncert pjevačice Palome Pavan uz pratnju profesora Ognjena Gravore na trgu Aquatike. Dan poslije, također na trgu, je novi koncert Pavle Golubić trio, a u slučaju da bude lošije vrijeme, program se seli u naš caffe bar. U subotu se održava veliki karlovački kviz kojeg priprema Saša Lenuzzi i na koji pozivamo sve ljude da se rado prijave. Do četiri osobe su u timu, a moći ćete pokazati sve znanje o Karlovcu i karlovačkim temama. Osigurali smo zanimljive i vrijedne nagrade, rekla je voditeljica službe za marketing Javne ustanove Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac Ivana Kaleb Vuletić.

Za nadolazeći rođendan grada Karlovca Aquatika također priprema poklon. Idućeg tjedna organizirat će Noć u akvariju.

Noć prije rođendana grada dvanaestog srpnja organiziramo besplatan ulaz u akvarij. Pozivamo sve Karlovčanke i Karlovčane te posjetitelje grada Karlovca da dođu i pogledaju što ima u Aquatici jer svake godine pripremimo nešto novo poput evolucijskog zida koji nam je sada u akvariju ili izložbu Vijesti iz prapovijesti Muzeja krapinskih neandertalaca. Uvijek ima novosti koje treba pogledati, nove ribice koje smo nabavili i svašta nešto. Dođite i uživajte u Aquatici te pogledajte što smo za vas pripremili, poručila je Kaleb Vuletić.

Sve generacije će tijekom dva tjedna uživati u bogatom programu Aquatike i Zvjezdanog ljeta. Djeca su prva na redu, a s obzirom da prijave još uvijek traju, roditelji koji žele uključiti svoje mališane u Ljetnu školu to još mogu učiniti kako bi im omogućili aktivan ljetni odmor.