U sklopu Zvjezdanog ljeta svi posjetitelji i građani Karlovca jučer su imali priliku uživati u operi Ero s onoga svijeta. Ovo remek djelo Jagova Gotovca dio je manifestacije Opera u Šancu, a izveli su ga Prvo hrvatsko pjevačko društvo “Zora” , Folklorni ansambl “Matija Gubec” i Komorni orkestar Grada Karlovca koji su udružili svoje umjetničke snage sa solistima HNK Splita, a sve pod dirigentskom palicom maestra Vetona Marevcija.  

Ero s onoga svijeta je najpoznatija i najljepša hrvatska opera, a mi ćemo je prikazati nešto skraćenu. Ovo je ogroman podvig i skidam kapu svim sudionicima, a prvenstveno Komornom orkestru Grada Karlovca koji je nositelj projekta. Uz njih je veliku ulogu imalo Prvo hrvatsko pjevačko društvo “Zora” potpomognuto nekim zagrebačkim profesionalcima, a solisti su moji dragi prijatelji i kolege iz HNK Split. To je najteži projekt koji je orkestar imao od svog osnutka, ništa teže nismo imali od 37 godina osnutka niti ćemo tako skoro imati. Probe su dobro išle, a za ovako veliko djelo čak i velike operne kuće imaju određene izazove. Sve smo premostili, energija je odlična i idemo pružiti svojim građanima nezaboravnu večer, rekao je dirigent opere Ero s onoga svijeta Veton Marevci.

Veliki broj ljudi okupio se u šancu kako bi popratili svaki trenutak opere. Velika posjećenost i zanimanje građana pokazalo je koliko grad želi ovakva kulturna događanja.

Jako sam ponosan što smo ovako veliki projekt uspjeli privesti pred početak. Za nas u organizaciji to je sad skoro već pred krajem jer se već pola godine spremamo za ovo. Zaista je impresivan glazbeni korpus jer imamo 130 sudionika na sceni, a to do sada još nismo imali u Karlovcu. Maestro Marevci i ravnateljica Glazbene škole Mrljak pričali su o ranijim projektima, a ovo je do sada najveći i najzahtjevniji projekt. Svi smo uložili snage u njega: Zorin dom, Glazbena škola Karlovac, Folklorno društvo “Matija Gubec” i Prvo hrvatsko pjevačko društvo “Zora” te Komorni orkestar Grada Karlovca, pa zaista imamo karlovačke sudionike. Napraviti jedno ovakvo djelo koje je vrh hrvatske glazbe u umjetničkom stilu, a u tehničko-organizacijskom, to je stvarno čega se mogu primiti samo velike operne kuće koje imaju tradiciju izvođenja takvog djela. Ponosan sam što je Karlovac svojim snagama uspio napraviti ovako nešto, rekao je ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom Milivoj Juras.

Na koncertu su sudjelovali i solisti Hrvatskog narodnog kazališta Split: Maja Andrijolić, Vladimir Garić i Ivona Bosančić-Lasić. Orkestar je bio sačinjen od studenata, učenika i profesora srednje Glazbene škole, nekoliko instrumentalista koji su svirali trombon i kontrafagot, a nekoliko prijatelja profesionalaca iz Zagreba priključilo se za nastup Prvom hrvatskom pjevačkom društvu “Zora”.

Već tri godine zaredom imamo projekt “Opera u šancu”, a ove godine smo se odlučili na kultnu operu Jakova Gotovca Ero s onoga svijeta, najizvođeniju operu svih vremena. Po odazivu publike vidimo da je interes jako velik i da smo pogodili baš kako treba. Vrijeme nas je poslužilo i glazbenika ima u nikad većem broju, čak 55 članova simfonijskog orkestra Glazbene škole Karlovac. Izvedba je kompleksna, ali svi kolege su profesionalci i nije bilo većih problema, pa su pripreme išle u redovnom tijeku, rekla je ravnateljica Glazbene škole Karlovac Snježana Mrljak.

Organizatori i izvođači su zajednički istaknuli kako sve rade za građane Karlovca koji su u velikom broju dolazili i na druge nastupe festivala KaKaFe. Svi su uživali u glazbenoj večeri za pamćenje.