Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su 6. srpnja na području grada Karlovca zaustavili taksi vozilo zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 37-godišnji bosansko-hercegovački državljanin s privremenim boravkom u Republici Hrvatskoj. Vozač taksija imao je upaljen taksimetar i vidljivo istaknute taksi oznake, ali nije imao odobrenje za obavljanje autotaksi prijevoza na području Karlovačke županije. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu proslijeđena je obavijest nadležnom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Kontrolom je utvrđeno da je u vozilu prevozio strane državljane koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Svi prevoženi strani državljani izrazili su namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.   

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv vozača je podnesen optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima.

U prvih šest mjeseci ove godine Policijska uprava karlovačka je protiv devet počinitelja, vozača taksi vozila, podnijela optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenog prekršaja iz čl. 53. Zakona o strancima „Zabrana pomaganja državljaninu treće zemlje u nezakonitom prelasku, tranzitu i boravku“ za koji je propisana kazna zatvora do 60 dana ili novčana kazna u iznosu od 3050,00 eura za svakog potpomognutog državljanina treće zemlje. Također je kažnjiv i pokušaj navedenog prekršaja. Svih devet počinitelja vozača taksi vozila bili su hrvatski državljani, a u jednom slučaju je uz vozača optužen i suvozač, turski državljanin, priopćili su iz policije.