Zbog još jednog toplinskog vala Državni hidrometeorološki zavod upalio je crveno upozorenje za gotovo cijelu Hrvatsku, gospićka regija jedina je s upaljenim narančastim meteoalarmom. Očekuje se da će danas temperature ići do 38 stupnjeva. Dežurna prognostičarka Katarina Katušić za Media servis:

– U petak koji se za sada čini najgorim danom će ta opasnost biti vrlo velika u cijeloj zemlji. Osim te dnevne temperature zraka narast će i ova noćna. Noć će u unutrašnjosti biti tople, a na Jadranu vrlo tople što neće omogućavati kvalitetan noćni odmor koji bi nam omogućio podnošenje visokih dnevnih temperatura zraka.

Tijekom dana će biti pretežno sunčano, u većini krajeva vrlo vruće, kažu iz DHMZ-a.

U unutrašnjosti nestabilno, poslijepodne su uz jači razvoj oblaka lokalno mogući pljuskovi s grmljavinom, uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije, a navečer na sjeveru zemlje. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, na Jadranu sjeverozapadni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka između 33 i 38°C, navodi N1.

Sutra će biti pretežno sunčano, osobito na Jadranu.

U unutrašnjosti mjestimice umjerena naoblaka, poslijepodne jači razvoj oblaka uz mogućnost za lokalne pljuskove s grmljavinom kojih može biti i na sjevernom Jadranu, a u noći uglavnom na krajnjem sjeveru zemlje. Vjetar slab, na istoku do umjeren jugoistočni, na Jadranu jugozapadni i južni. Najniža temperatura zraka od 18 do 23, na Jadranu od 24 do 28, a najviša između 33 i 38°C.

Hrvatski Crveni križ objavio je savjete građanima kako da se zaštite od vrućine.

U najtoplijem dijelu dana ne bi trebalo boraviti na otvorenom, a svakako bi trebali piti dovoljno tekućine i izbjegavati alkohol i gazirana pića, ali i kavu, piše N1.

Nosite laganu odjeću i obuću, zaštitite se od sunca i šeširom i naočalama, a djecu i životinje ni u kojem slučaju ne ostavljajte same u vozilima.