Vegetarijanska prehrana praksa je suzdržavanja od konzumiranja mesa svih vrsta. Veganstvo pak, iako slično vegetarijanstvu ima svoje razlike. Vegani se suzdržavaju od jedenja svih proizvoda čiji proizvodni proces podrazumijeva usmrćivanje životinja ili čiji proizvodni proces podrazumijeva životinjsko porijeklo, kao što su med, jaja, sirevi i slično. U Karlovcu je u posljednjih nekoliko godina moguće vegetarijanska jela jesti u gotovo svim restoranima, pa čak i fast food lokacijama, a jedni od pokretača ovoga su članovi Udruge Avadhuta, koji uz svoje projekte rade i na promoviranju vegetarijanske prehrane.

Udruga Avadhuta se bavi promicanjem multikulturalnosti i zdravih stilova života. To se većinom odnosi na naš klupski restoran koji svakodnevno omogućava ljudima da naruče zdravi Vege obrok. Osim ovog projekta provodimo i „Ručak za sve“ gdje svu dobit iz restorana vraćamo na ulicu kroz podjelu zdravih, toplih veganskih obroka, rekao je Domagoj Tkalčec, predsjednik udruge Avadhuta.

Vegetarijanstvo je s godinama postajalo sve popularnije pa je tako rastao i broj zainteresiranih za projekte ove udruge.

Kroz godine koje smo proveli u Karlovcu promičući zdrave stilove života i vegetarijanstvo i veganstvo pokazuje se sve bolje i bolje. Danas je moguće u gotovo svakom restoranu pojesti nešto Vege što je pred 15-ak godina bilo nemoguće. Kroz naš edukativni dio, radionice i edukacije za kuhare mislim da smo plasirali tu ideju o vegetarijanstvu van i da je jako dobro prihvaćena, kaže Tkalčec.

Svaka prehrana ima svoje benefite, a Tkalčec, koji je i sam vegetarijanac, nam je kazao koji su to kada u pitanje dođe vegetarijanstvo i veganstvo.

To je odlična prehrana koja je jako balansirana. Danas i Zavod za javno zdravstvo preporučuje da se dnevno 50 posto od ukupne hrane pojede voće i povrće. Tu su vlakna, minerali i vitamini koje je teže kroz meso probaviti i unijeti u tijelo. Smatramo da je ta prehrana jako dobra i pridonosi smanjenju krvnog tlaka, smanjenju bolesti krvožilnog sustava i masnoće u tijelu, kaže Tkalčec.

Osim što se bave ovim već navedenim projektima u planu imaju pokrenuti i neke nove, a za to imaju cijelo ljeto između sezona rada restorana. Svu hranu uzgajaju vlastoručno ili imaju posebne dobavljače s kojima su izgradili dobru suradnju i povjerenje, a od sljedeće sezone Karlovčane očekuju i neki novi recepti na kojima već marljivo rade.