
Svakog dana oko 10 sati u prostoru udruge Milosrđe – Centar za beskućnike dijele se topli kuhani obroci socijalno ugroženim građanima Karlovca.

– Grad Karlovac osigurava topli obrok za 58 korisnika, a Pleter kuha. Pleter nama u 10 ujutro dostavi hranu koju mi podijelimo ovdje u centru, dakle za 58 korisnika. To su socijalno ugroženi građani Karlovca, ali po prioritetu socijale grada Karlovca, izjavio je Petar Banić, predsjednik Udruge Milosrđe – Centar za beskućnike.

Jedan od korisnika Centra je gospodin Branko koji svakog dana dijeli hranu.
– Moj dragi prijatelj kolega i ja dijelimo hranu za vanjske korisnike koji su socijalno ugroženi. Ovdje se osjećamo kao kod kuće. Ja sam korisnik ovog centra zahvaljujući gospodinu Peri Baniću. Pomažemo potrebitima, koliko im treba. Svaki dan dobivamo topli kuhani obrok, imamo smještaj, svaki dan se možemo okupati, otići van nešto raditi, posla uvijek ima i svi smo zadovoljni, komentirao je Branko Studen, korisnik Centra.

U Centar svakodnevno dolazi i gospođa Snježana koja ima samo riječi hvale za Udrugu.
– Ovdje je super, tu sam se preporodila. Dobila sam i na kilaži, oni su stvarno fenomenalni, jako dobri, nemam riječi, stvarno sam zadovoljna.


Uz ručak koji im je osiguran, Centar nudi doručak i večeru koju osiguravaju iz donacija. Korisnici centra posadili su i vrt u kojem uzgajaju krastavce, paprike, rajčice, a koje potom koriste za pripremu obroka.
– Uz obrok koji osigurava grad Karlovac, mi dodatno dajemo donacije koje ostvarimo. Vrt, plastenike, voćnjake, sve to oni mogu koristiti. Sav višak kiselimo za zimnicu i opet svi zajedno dijelimo i jedemo. Svih 58 osoba koje su ode na ručku imaju pravo na to, što ostane, podijelimo ostalim građanima Karlovca. Znači nitko tko je došao ovdje nije otišao prazne vrećice, nego dapače, pune vrećice svega, rekao je Banić.
Centar provodi razne programe školovanja svojih korisnika kako bi bili aktivni i doprinijeli zajednici.
– Provodimo programe, javljamo se na programe Ministarstva socijalne skrbi i drugih ministarstava i školujemo korisnike. Sada imamo pomoćne kuhare, konobare, imamo čak i za pranje veša, to je za hotele ili ustanove i imamo za razvrstavanje otpada. To su sad nova zanimanja koja će nam možda biti zanimljiva u budućnosti. Svi korisnici koji dijele obrok imaju higijenski minimum, završili su za pomoćnog kuhara i konobara i kao volonteri doprinose našoj zajednici te pomažu socijalno ugroženoj populaciji.
U prvih šest mjeseci ove godine Centar je dopremio 76 tona donacija iz Zagreba, a od hrane koja ostane pripremat će zimnicu. Udruga je također potpisnik dobrovoljnog sporazuma o sprečavanju i smanjenju nastanka otpada od hrane, pa tako svu hranu koja nije za uporabu kompostiraju.