Berba je aronije – biljke bogate vitaminima, željezom i antioksidansima. Njezini zdravstveni benefiti naširoko su poznati, a mi smo posjetili Udrugu Milosrđe – Centar za beskućnike na čijoj plantaži je berba u punom jeku. Ovo je već osma godina otkako grmovi aronije rode plodove.
-Već 5. godinu berem aroniju. Od početka sam s njom pazim na nju kad tek krene cvjetati pa do berbe, a i kasnije u preradi, izjavio je Željko Bučar, korisnik Centra.
-Berem aroniju sada prvu godinu, svega par mjeseci sam u Centru. Svaki dan sam na berbi i ako će trebati dolazit ću još, rekla nam je kratko Ankica Cvitak, korisnica Centra.
Korisnici Centra svakog dana imaju prilike raditi i pridonijeti kako svojoj, tako i široj zajednici.
–Ovdje su stalno radovi, ne prođe nam dan a da ne radimo nešto. Imamo plastenike, vrt, voćke… o svemu tome brinemo. Uskoro ćemo krenuti s uređivanjem voćnjaka da bi dobro dočekali zimu, dodaje Željko.
-Radna terapija mora biti svakodnevna. Rad im podiže moral i želju za odlaskom iz Centra. Većina izgubljenih se upravo kroz rad i radne akcije vrati na put, kaže nam Petar Banić, koordinator u Centru za beskućnike.
Tu su i marljivi volonteri koji im puno pomažu u svakodnevnom funkcioniranju Centra.
-Sve radimo tijekom godine što je potrebno i koliko stižemo od svojih dnevnih obveza. Ovo je najveća berba u godini, dodaje Dragan Mijović, volonter.
-Tu sam već par godina, slučajno sam jednom prilikom donijela robu ovdje kao donacija i tako sam ostala volontirati i sada sam tu već par godina. Otprilike sam tu po dva do tri sata dnevno, koliko stignem uz obitelj i posao. Danas su i djeca tu sa mnom i osim što nam pomažu se odlično zabavljaju, dodala je Nada Pauli, volonterka.
Od onoga što se ne pojede sprema se zimnica.
-Mi imamo vrtne nasade, velika dva plastenika i to nam osigurava svježe voće i povrće tijekom cijele godine. Sve što proizvodimo, mi i konzumiramo, a kada se zasitimo pripremamo zimnicu od toga. Ručak koji im Grad osigurava je bez ičega, komad kruha i dnevna porcija. Mi taj ručak oplemenjujemo juhom i salatom. Ovdje se zaista pojede puno salate jer je imamo zaista u izobilju. Mogu reći da smo dosta samoodrživi, dodaje Banić.
-Ja pripremam zimnicu za kompletan centar od onoga što uzgojimo u plastenicima i van njih. Prošle godine imali smo litara točno onoliko koliko godina ima dana. Imali smo miješanu salatu, krastavce, paprike, kaže Željko.
Važno je pružiti ljudima priliku za rad što neki korisnici prihvate objeručke.
-Ni jedan posao se ovdje ne odvija bez mene, u sve sam uključen i izuzetno mi je drago što je to tako, volim raditi ovdje, dodao je za kraj Željko.
Zasađeno je 450 voćaka, 700 grmova aronije, plastenici – i sve ih je potrebno održavati. Tu su i svakodnevni poslovi poput pripremanja ručka, pranja odjeće itd. koje uz volontere odrađuju korisnici Centra čemu je krajnji cilj resocijalizacija i ponovno uključivanje u društvo.