Kakav bi to Štrudlafest bio da nema i natjecateljskog dijela. Već godinama, brojni amateri prijave svoju ekipu koju čine tri člana. U određeno vrijeme članovi moraju pripremiti i ispeći štrudlu na svoj jedinstven način, a potom stručni žiri ocjenjuje izgled i okus. Da je ovo natjecanje zaista prepoznato od strane posjetitelja, govori činjenica da su natjecateljice Marina, Monika i Đurđa došle s mora na kopno kako bi prikazale sve svoje čarolije iz starih bakinih kuhinja.

– Mi smo došle iz Šibenika. Potpuno ciljano baš zbog Štrudlafesta. Prvi put smo ovdje, ali ne i zadnji. Čujte, možda je naša tajna u lupanju stolnjaka. Inače ne pečemo baš štrudle. Nemamo baš iskustva. Stavit ćemo bademe, smokve i kravlji sir.

Nešto stariji i iskusniji tim iz Brezničkog Huma igrao je na sigurno te je čvrsto vjerovao u sve svoje kvalitete.

– Već smo bili prošle godine pa smo došli i ove. Mislimo da je naša štrudla najbolja. Bit će od šljiva, krušaka i jabuka. Najbitnije je tijesto, a mi smo dobro uigran tim.

Iz KUD-a Sveti Juraj Draganić došle su Ivana, Snježana i Ksenija kojima su ovakva natjecanja već poznata priča pa su s velikom mirnoćom prihvatile ovaj slatki zadatak.

– Volimo zabavu i mi smo u Draganiću imale natjecanje pa smo došle uzvratiti gostovanje. Kod nas se za štrudle kaže “fanjki”. Imamo pečene i kuhane male fanjke koje sad nastojimo i zaštiti kao naše tradicionalno jelo tako da smo sad već dvije godine zaredom imali radionice s gospodinom Špičekom na Danima Draganića i evo, idemo u Ogulin i Jaškove te kuhamo i uživamo.

Božica Šimunčić, Martina Marušić Britvec i Ana Kordić iz Nikola Tesla Experience Centra iz Karlovca pobjednice su ovog natjecanja.

Osim ovog natjecateljskog dijela, svaki posjetitelj mogao je uživati u okusima štrudle koje su se nalazile na brojnim štandovima vrijednih OPG-ovaca. Iz organizacije navode da se godišnje pojede oko 45 000 porcija štrudle pa nije niti čudno što je upravo ovaj festival s pravom dobio epitet najslađeg festivala u Hrvatskoj.