Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić Karlovac organizirala je Tradicionalni slovenski doručak na kojem se oživljavaju slovenski kulinarski običaji i pripremaju delicije po starim receptima. Ovom aktivnošću nastoji se educirati djecu, mlade i širu javnost o važnosti doručka te prednostima lokalno proizvedenih namirnica koje se uzgajaju u Sloveniji.     

Pripremili smo domaći kruh s više vrsta brašna, a uz to ide domaći med i domaće mlijeko. Imamo i sokove, a uz kruh dobro ide i malo salame, domaćih narezaka i sireva. Domaća štrudla i jabuke su tu za zasladiti se, rekla je Vera Jačimović iz Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.

Jačimović smatra kako je doručak najvažniji obrok u danu jer tako lakše započnemo dan. Tradicionalnim slovenskim doručkom želi se podići opća svijest mladih o važnosti zdravog načina života, uključujući važnost tjelovježbe i sportskih aktivnosti.

Radi se o jednom nacionalnom projektu na razini Republike Slovenije gdje se još od 2011. godine svaki treći petak u studenom organizira doručak. Taj projekt smo prihvatili i ovdje te smo odlučili organizirati isti takav doručak. Zapravo je zdrav doručak temelj svakog radnog i običnog dana za sve dobne skupine, od djece do starijih. U Sloveniji se, ali ni mi nismo daleko od toga, zdrav doručak sastoji od domaćeg mlijeka, domaćeg maslaca, meda i jabuka, sve ono što imamo u svakodnevnoj upotrebi. Ovim projektom se potiče domaća hrana, ekološki uzgojene namirnice i namirnice s domaćih OPG-ova i gospodarstava, rekla je voditeljica Središnje knjižnice Slovenaca u GK IGK Vedrana Kovač Vrana.

Projektom se podiže svijest građana o tome koliko je domaća hrana najzdravija, izjavila je Kovač Vrana. Dodala je kako je hrana koja se poslužila posjetiteljima isključivo slovenskog podrijetla, odnosno iz jednog obiteljskog gospodarstva na području Metlike.

Čak smo dobili svježe mlijeko s farme koje ćemo prokuhati i poslužiti. Sve je slovenskog podrijetla i to je zapravo poanta, da ljudi malo čuju i informiraju se o tome što je tradicionalni doručak u Sloveniji i kako ga oni mogu i sami primijeniti.

Tradicionalni slovenski doručak također naglašava važnost poljoprivrede i pčelarstva za preradu hrane i njihov utjecaj na okoliš. Inače brojni dionici organiziraju ovaj projekt, a neki od njih su Pčelarski savez Slovenije, Gospodarska komora Slovenije, Nacionalni institut za javno zdravstvo i više ministarstava.