Petra Vuković mlada je slastičarka iz Karlovca koja je svoj slatki zanat ispekla u Engleskoj. Petra je tek na početku karijere, a već su veliki uspjesi iza nje. Kod Petre se ljubav prema slastičarstvu rodila rano, već početkom srednje škole. Pomalo je učila tehnike pekarstva i zavoljela taj hobi. Toliko da je odlučila pratiti srce u Englesku na studij tehnologije slastičarstva i pekarstva.

-Kada sam trebala birati fakultet, znala sam da želim ići u smjeru slastičarstva. Na stolu su bile opcije hoću li ići možda u Francusku na jednogodišnji tečaj ili nešto slično, no kako sam bila dosta mlada, a financijski je to bio velik zalogaj, kao financijski najprihvatljiviji se pokazao ovaj fakultet, rekla nam je Petra.

Kako Petra ističe, strahova uopće nije imala i kaže kako bi joj sada, da se mora odlučiti na tako nešto, bilo puno teže odvažiti se. Vrlo brzo se uklopila, a iskustvo i odrastanje koje je stiglo preko noći je ogromno. Tijekom školovanja imala je prilike raditi u vrhunskom restoranu Adams iz Birminghama s Michelinovom zvjezdicom.

U Adamsu sam bila dvije godine i mogu reći da sve što danas znam, od tehnike pa do filozofije kuhinje i mentaliteta kako biti uspješan, sam naučila u restoranu. U startu sam počela raditi jer sam se morala nekako financirati što u Engleskoj nije neobično, svi smo tako funkcionirali. Uglavnom tri ili četiri dana sam bila na fakultetu, a ostale dane u restoranu. Na fakultetu smo uglavnom učili o tehnologiji pekarstva i slastičarstva, a restoran je taj koji mi je pružio uvid u praktično slastičarstvo.

Upravo taj restoran otvorio je Petri prostor za sudjelovanje u kultnoj britanskoj emisiji “Bake Off: The Professionals” koja se emitirala na Kanalu 4 u Velikoj Britaniji. Petra je s partnerom Ajayom došla do polufinala. Pokazali su sjajne vještine, kreativnost, snalažljivost i znanje u kuhinji te pripremi profesionalnih slastica. Dvoje vrhunskih slastičara u emisiji su nastupili kao tim iz restorana Adams.

Produkcija je poslala upit restoranu u kome sam prije radila ima li netko zainteresiran za natjecanje u emisiji. Glavni slastičar u restoranu na prvu je odbio jer nije imao s kime biti u timu, no onda su pozvali mene da se vratim i nastupim s njim u emisiji. Odlučila sam se odazvati jer mi se to učinilo kao jako velika i dobra stvar za moju karijeru. Kada smo došli u emisiju imali smo percepciju kako sigurno nećemo daleko dogurati, međutim, ispostavilo se da smo se podcijenili i pokazalo se da smo zaista dobri i dogurali smo do polufinala.

Osim ovog natjecanja, Petra je prošle godine odnijela i titulu Najbolje mlade slastičarke Engleske. Natjecanje “Young Pastry Chef of the Year” održalo se u Sheffieldu, a Petra je, osim glavne titule, osvojila prvu nagradu za najbolje iskorišteno lisnato tijesto. Ovo natjecanje omogućilo joj je put u Milano gdje je imala prilike učiti od vrhunskih svjetskih slastičara, a cijeli razgovor s Petrom možete pogledati u emisiji Pokretači društva.