Najpopularnija  brza hrana na svijetu pizza slavi svoj dan. Pizzu u današnje vrijeme jedemo posvuda, no ona ima dugu povijest i ljudi je jedu stoljećima iako je u početku izgledala malo drugačije. Još u antičko doba ljudi su uživali u lepinjama s dodacima, i to uglavnom oni koji si nisu mogli priuštiti raskošnija jela. Pizza kakvu danas poznajemo nastala je u Napulju krajem 18. stoljeća. U to je vrijeme stanovništvo Napulja vrtoglavo raslo i bilo je puno siromašnih radnika kojima je trebala brza i jeftina hrana, a pizze su zadovoljile tu potrebu. Iz Napulja dolazi tako i najpoznatija vrsta – napolitana. Tijesto napolitanske pizze mora odležati 48 sati, a još se puno nekim karakteristikama razlikuje od uobičajene pizze na koju smo navikli.

-Mora biti temperatura prostorije u kojoj se tijesto mijesni ne viša od 22 stupnja. Tijesto ne smije prijeći 22 stupnja dok se mijesi jer onda ne funkcionira i ne razvlači se kako treba. Nakon što se razmijesi mora odležati dva do šest sati, a zatim se bulira, a nakon toga ponovno mora odležati, rekla nam je pizza majstorica Danijela Detelj te dodaje kako za dobro i fino tijesto postoji i određena receptura omjera sastojaka.

Pizzerija koja nudi napolitanu nalazi se u Draganiću, jako su ponosni na svoju recepturu koja privlači goste iz svih krajeva Hrvatske.

-Naše pizze se peku na visokim temperaturama. Peć nam grije na 420 stupnjeva, i sve nam je tako brzo gotovo. Jako je bitna dobra peć. Važno je imati komore za održavanje tijesta. Namirnice moraju biti kvalitetne i uvijek svježe, dodala je Detelj.