Javnosti dosada nepoznata, dobro očuvana i zbog krasopisa teško čitljiva, predstavljena je danas u Galeriji Vjekoslav Karas kuharica Dragojle Jarnević.

Ja se usuđujem reći da je njen rukopis pisan s ljubavlju. Vidim da je to vrlo lijep krasopis, estetski je oblikovala sve stranice. Rekao bih da datira prije od 1824. godine, ako znate nešto više od Dragojlinom životu, onda znate da je ta godina prekretnica u njenom pisanju. Prelazi s njemačkog jezika na hrvatski, a ova kuharica i je pisana na njemačkom jeziku, rekao je Igor Čulig, ravnatelj Muzeja grada Karlovca.

Od 1971. godine kuharice se nalazi u Muzeju, a dolazi iz obiteljske baštine. Prošle je godine restaurirana i digitalizirana.

-Preostalo nam je sada eliminirati taj fenomen proziranja. Budući da je Dragojla pisala s tintom, prozire se stranica na stranicu. To će trebati digitalnim postupkom eliminirati i onda ćemo biti spremni za faksimil izdanje Dragojline kuharice.

Na 72 stranice nalazi se više od stotinu recepata koje je naša poznata Karlovčanka marljivo pisala.

-Ima dosta gulaša, fine juhe od gljiva, a ima i slastica, koje u sebi sadrže čokoladu, dodao je ravnatelj Čulig.

Najpoznatije djelo o Dragojli Jarnević je njen dnevnik, koji je najposuđenija njena knjiga. Upravo je po tome postala među Hrvatima, ali i van granice države, poznata. Prijevod dnevnik napravila je Irena Lukšić, a kako nam zaključuje ravnatelj Muzeja, Igor Čulig vrijeme Dragojle Jarnević tek dolazi.