
U šetnji tržnicom upitali smo naše sugrađane što će se sve naći na njihovom blagdanskom stolu. Tradicionalan izbor glavnog jela su svakako šunke, no nisu isključene niti teletina i janjetina.
-Najviše se traže šunkice, rolani dimljeni vratovi i janjetina. Ljudi su počeli s nabavkom još prošlog tjedna, rekao nam je mesar Ivan.

Između ostalog, odgovorili su nam i na vječnu dilemu biraju li francusku salatu s jabukom ili bez.
-Sigurno će biti šunka na stolu, kolači, jaja, francuska i to obavezno bez jabuke, kaže Mirjana.

–Na našem stolu će biti uobičajeno šunka, mladi luk, malo paradajza i kolači, a pošto slavimo i rođendan tada bit će i janjetine. Obavezno i francuska salata, i to bez jabuke, izjavila je Dragica.

-Svakako šunka, luk, jaja, kolači. Obitelj ne jede baš janjetinu i teletinu pa to nećemo raditi ove godine. Bit će i francuske i to bez jabuke, kaže Anka.

–Na našem stolu će biti, šunka, sir i vrhnje i luk. Francuske ove godine neće biti no odabrala bih definitivno varijantu bez jabuke, Nada.

-Uskršnji stol bit će isti kao i svake godine. Ujutro blagoslovljeni doručak, a za ručak ćemo šunku, janjetinu, jaja, kobasica i francuska i to obavezno bez jabuke itd., kaže nam Ivan.

–Ja skoro svake nedjelje imam blagdanski stol. Jedina razlika od uobičajene nedjelje bit će u mladom luku i šunkici, rekla nam je Draga.

-Šunka, hren, janjetina, odojak i jaja su domaći. Morao sam u kupovinu samo po mladi luk. Obavezno će na našem stolu biti i kisela juha, bit će i malo francuske i to biramo varijantu bez jabuke, dodao nam je Nikola.

-Na stolu će biti svega po malo, od mesa će biti šunka. Naravno bit će i francuska salata i to bez jabuke, kaže Josip.

-Od mesa će na našem stolu ove godine biti janjetina, šunka, jaja i sve uobičajeno blagdanski. Bit će naravno i francuska i to bez jabuke, dodaje Zdenka.

Našli smo čak jednog prolaznika koji bi se ipak odlučio za varijantu francuske s jabukom.
-Naš blagdanski stol bit će mrak. Domaći luk, šunkica, bit će kombinacija i teletine i janjetine, a što se pak francuske tiče – uvijek s jabukom, kaže nam Mario.
