
Upisivanje srednje škole veliki je korak za sve učenike osmih razreda. Nekada je teško odabrati smjer i ono čime se želiš baviti, zato je čest odabir gimnazija koja pruža opće znanje, no oni hrabriji ipak se odlučuju za strukovne škole. Učenice Trgovačko-ugostiteljske škole ispričale su nam zašto su odabrale i zavoljele smjerove konobara i slastičara.
–Na prvu nisam bila toliko zainteresirana, više sam htjela ići u smjeru turizma, no nisam imala dovoljno bodova na upisu. Odlučila sam se za konobarski smjer i svidjelo mi se na natjecanjima i u školi, a shvatila sam da zapravo uvijek mogu napredovati. Postoje daljnje mogućnosti školovanja i uvijek možemo graditi znanje da nismo na istoj razini, rekla je Petra Marčinković, učenica smjera konobar u TUŠ-u.
–Na početku nisam baš imala neku veliku želju za tim, ali kako je počela škola i kako sam krenula na natjecanja dobila sam volju, kaže Tanja Vrban, također učenica smjera konobar u TUŠ-u.

–Kod mene je drugačije što smo mi i kuhari većinom u kuhinji. Učimo ugostiteljstvo i lijepo posluživanje, ali sam ja ovaj smjer upisala jer mi je i majka slastičar i želim nakon škole otvoriti svoju slastičarnu, rekla je Ema Rade, učenica smjera slastičar u TUŠ-u.
Slastičari imaju neke razlike u predmetima od drugih smjerova, a imaju ih i konobari.
–Imamo ugostiteljstvo, kuharstvo, organizaciju poslovanja, marketing i slične predmete, kaže Petra.

Natjecanja su ipak ono što učenicima daje dodatan vjetar u leđa za dalje bavljenje ovim poslovima.
–Bila sam na dosta natjecanja, natjecala sam se u dvije razine. Upoznali smo se s ostalim natjecateljima i pravilima. Radila sam kave, tri napitka i koktele na bazi kave. Postigla sam odlične rezultate i na kavama sam bila prva, a u koktelima druga, otkrila nam je Petra.
–Mi imamo posebna natjecanja. Nedavno sam bila na natjecanju u Poreču i morala sam raditi tortu po vlastitoj recepturi i osvojila drugo mjesto. Tema mi je bila Istra pa sam ukomponirala i vino i smokve, vaniliju i bademe, objasnila nam je Ema.

–Prvo natjecanje mi je bilo tu u Karlovcu – Junior barmen kup. Radili smo dugu barsku mješavinu koju smo smišljali sami. Moja se zvala proljetna oaza i u tome sam osvojila prvo mjesto, rekla je Tanja.
Nakon škole konobari imaju mnoge opcije za posao, bio to sezonski rad ili stalna zaposlenja. Većina konobara planira se dalje usavršavati, a i za to nakon škole imaju mnoge opcije edukacija i seminara. Slastičari također imaju razne opcije, a danas je to iznimno traženo zanimanje. Djevojke su pohvalile rad škole i sva znanja koja su stekle kroz nju te preporučaju zainteresiranim osmašima da se okušaju u ovim poslovima i smjerovima srednje škole.