Kako napraviti dobar koktel znaju učenici Trgovačko ugostiteljske škole Karlovac koji su se danas imali prilike okušati na 26. Barmen cupu koji je ove godine u novootvorenom Regionalnom centru kompetentnosti.

-S godinama je ova manifestacija postala veća, pa nam sada dolaze škole iz cijele Hrvatske. Natjecanje je pojedinačno u dvije discipline. U spremanju duge barske mješavine ima 17 prijavljenih učenika, a u slobodnom stilu ih je pet. Od ove godine imamo i natjecanje u prepoznavanju destilata, od njih 10 trebat će pogoditi čim je više moguće, najavio je Damir Pleša, ravnatelj TUŠ-a.

Različiti agrumi, aromatizirane biljke, razne vrste alkohola i gaziranih pića sastojci su omiljenih koktela, a kako bi oni nastali, potreban je još bolji barmen koji ih priprema. Ocjenjuju se miris, okus i izgled, ali i pripremni radovi, urednost te završni radovi. U svega nekoliko minuta moraju napraviti do 50 koraka.

-Priprema duge barske mješavine traje sedam minuta. U tom vremenu moramo napraviti čim bolji koktel. Svatko ima drugačiji ukus, pa je moj zadatak pogoditi sredinu između svih okusa koji se isprepliću u koktelu, pojasnila nam je Nika Šagovac, natjecateljica iz Trgovačko ugostiteljske škole Karlovac.

-Koktel koji ću danas pripremati zove se Zelena milja i bit će gotov za otprilike četiri i pol minute. Posebno smo ga osmislili za ovu priliku i nadam se da će biti dobar, dodao je Ivan Kuštek, natjecatelj iz Trgovačko ugostiteljske škole Karlovac.

Karlovčani osim što su dobri domaćini često budu i gosti u svim dijelovima Hrvatske na natjecanjima ovakvog tipa.