Općina Draganić slavi svoje dane, a od raznolikog programa za sve uzraste ipak je većini bio najdraži onaj gastronomski. I tu je bilo za svakog ponešto, od tradicionalnih fanjki do popularne kotlovine. KUD “Sveti Juraj” Draganić pred nekoliko godina pokrenuo je inicijativu kako bi se fanjki zaštitili kao nematerijalno, kulturno dobro. Dok su skupljali recepte koje su namjeravali uvrstiti u Draganićku kuharicu zaključili su da postoji jedno jelo specifično za draganićki kraj, a to su mali fanjki.

-Prezentirali smo danas kuhane fanjke, ja sam bila u timu sa svojom mamom i kćerkom, baš onako generacijski kako se recept i prenosio. Od naših najstarijih mještana saznali smo da su se već početkom 19. stoljeća kuhali fanjki, a tko zna možda je to bilo i ranije. Bilo je danas i nekih posjetitelja koji su ih prvi puta probali i svi su ostali ugodno iznenađeni okusom, a svidio im se i jednostavan način izrade koji su mogli pratiti prije samog kuhanja, kaže Ksenija Špehar, članica KUD-a.

Recept se prenosi s koljena na koljeno. Priprema je jednostavna, a okus zarazan čak i za najzahtjevnija nepca.

-Malo vode, sol, brašno, mlijeko i jaja zamijese se u tijesto koje se potom razvuče na tanko. Nadjev je od sira i jednog umiješanog jaja. To se zatim frče u male štručice koje se režu s tanjurićem. Zatim ih stavljamo u kipuću vodu, obično ih začinimo mašću, preprženim lukom na masti i crvenom paprikom. Osim na žlicu mogu biti i preprženi na tavi nakon čega se posipaju šećerom, tada budu odličan desert. Svi vole obje verzije, a mi ih nekako najčešće jedemo petkom uz ribu, pojasnila nam je Višnja Pahanić, članica KUD-a.

Mali fanjki svakako su bili oduševljenje za sve koji su ih odlučili probati, a to je svakako bila i kotlovina. Natjecanje u izradi kotlovine ocjenjivao je stručni žiri na čelu s kuharom Tomislavom Špičekom koji je u Draganiću rado i često viđen gost. Uz savjete, ali i poneku pokudu natjecatelji su naučili nešto više o pripremi ovog popularnog jela.

-Nijanse su te koje rade razliku, no ipak se da osjetiti. Sve je fino i teško ćemo odlučiti tko je najbolji, rekla nam je članica žirija, načelnica Anica Domladovac koja je izuzetno zadovoljna odazivom ljudi.

Sve ekipe su bile izvrsne, a nama su bile posebno zanimljive Marina, Željka, Martina i Željka koje su kotlovinu radile prvi puta, kako i ime tima kaže “Ovo nam je prvi puta”

-Obično su muškarci ti koji su najčešće za kotlom, no ovoga puta smo se mi odlučile okušati u tome. Naši muževi su u drugim timovima čime su nam i konkurencija, no ne sumnjamo da ćemo ih nadmašiti. Tajni recept nemamo, a njihovo iskustvo planiramo pobijediti šarmom, veselo su dodale.

Zabava se nastavila uz koncert Maje Šuput.