Održano je predavanje i radionica „Kava svagdašnja“ u Studentskom centru Karlovac u sklopu projekta KARLO-ljupci. Posjetitelji su imali priliku saznati iskustva iz prakse, postavljati pitanja vezana za nove trendove i isprobati različite vrste kave. 

Ovo je studentski projekt, takozvani KARLO-ljupci. Radi se o tome da studenti osvijeste važnost kave u turizmu i ugostiteljstvu. U sklopu toga projekta je ova aktivnost, odnosno predavanje o kavi, njezinoj povijesti, tehnologiji i posluživanju. Prije samog predavanja predviđena je degustacija kave. Kolegica i ja smo se potrudile i našle smo kave iz gotovo cijelog svijeta, iz Afrike, Indije i Amerike, tako da se na licu mjesta može vidjeti sirova kava, pržena kava i degustirati napitke od različito pržene kave, rekla je profesorica stručnog studija VUKA na Odjelu prehrambene tehnologije Sandra Zavadlav.

Posjetitelji su probali čistu prženu kavu prije miješanja sorti bez bilo kakvih dodataka i jako se iznenadili intenzitetom aroma. Ova jedinstvena radionica pokazala je posjetiteljima da je posao senzoričara izuzetno bitan, ali jednako toliko težak i zahtjevan. Zavadlav je dodala kako je također voditeljica projekta HRID koji obuhvaća „printanje“ hrane.

Studenti dobro surađuju na projektima, a u sklopu događaja  organiziran je i neformalni kviz, izjavila je Zavadlav. Svoje dojmove prenio je i jedan od sudionika projekta koji smatra da će mu predavanje biti korisno za budući rad.

Moja uloga je proučavati kavu i da mi kao grupa, cjelokupni ovaj projekt, isprobavamo različite vrste kave. Danas isprobavamo različite uzorke kave i na taj način učimo o tome. Prijavio sam se prije svega jer bih htio nešto novo naučiti, steći nova iskustva u području barista, o preradi kave, to mi je još bila želja i na prehodnom studiju, tako da se veselim novim znanjima, rekao je student VUKA Roko Kazija.

Hrvati piju Robustu, Arabiku i raznorazne mješavine iz različitih dijelova svijeta, ali većina zapravo ne zna što pije, zaključeno je na koncu predavanja o kavi. Ujedno je najavljena nova radionica u listopadu zvana “Kava na godišnjem” na kojoj će posjetitelji saznati kako na neobične načine pripremiti kavin napitak, primjerice, pripremom na vrućem pijesku.