
Sudionici Međunarodnog festivala folklora u Karlovac su donijeli Okuse svijeta. Riječ je o već tradicionalnom predstavljanju jela specifičnih za krajeve odakle dolaze posjetitelji, a sva jela posjetitelji su mogli pronaći u gastro kućicama u kojima ih po originalnim recepturama pripremaju renomirani restorani.
–Paragvajci u biti vole i miksaju španjolsku i talijansku kuhinju, a preferiraju junetinu i goveda općenito što se mesa tiče. Tako smo iskombinirali njihov najvoljeniji street food. Radimo Lomito Arabe, to su arapske tortilje koje su punjene ramstekom, piletinom, prženim jajem, povrćem i malo ljutkastim umakom, jako fino. Onda imamo kao neku varijaciju burgera, pa smo iskombinirali njihovo chipa pecivo bez glutena sa sirom, a unutra je trgana junetina koju oni konzumiraju kao što mi konzumiramo meso i krumpir za ručak. Spojili smo to u jedno ulično jelo Chipa boom, rekla je predstavnica paragvajske kuhinje Kristina Vukelić.

Vukelić je dodala kako također nude paragvajske bezglutenske palačinke koje dolaze u vege varijanti ili su punjene šunkom i sirom. Imaju i Pastel mandio s mljevenom junetinom i začinima, a za desert nude prhko tijesto pasta flora, pitu s domaćim džemom od jagoda, churrose uvaljane u cimet i šećer s umakom od čokolade sa strane te sladoled od ananasa u obliku ledenog štapića. Zanimljiva je i ponuda pića.
-Imamo u ponudi tri koktela. Jedan je s Yerba mate čajem, njihovim nacionalnim pićem, a tu je i aperol. Druga dva su s rumom, a njihovo je i nacionalno piće Tereré koje im služi za guštanje, ispijanje i druženje.

Ako netko ne želi previše egzotike u prehrani i više se orijentira na europsku hranu i piće, može posjetiti francusku kućicu koja ima druge specijalitete.
–Predstavit ću vam par najpoznatijih francuskih jela, a prvo je Boeuf bourguignon. To je sporo pirjana govedina s lukom, mrkvom, portobello gljivama, crvenim vinom i začinima. Imamo i rustikalno jelo od bijelog graha, dimljenih kobasica, mesa pilećih i pačjih prsa i povrća. Sljedeće nam je Quiche-Lorraine, to je slana pita od prhkog tijesta punjenog smjesom jaja, vrhnja, dimljene slanine i sira. Nakon toga nam slijede slastice poput Kalison sladoleda, kremasti sladoled s komadićima keksa od badema i kandiranim voćem. Imamo i palačinke s umakom od karmeliziranog šećera, maslaca, soka od naranče i likera. Imamo i kolačiće od bademovog brašna, bjelanjka i šećer s punjenjem u šest različitih okusa, objasnila je djelatnica restorana i predstavnica francuske kuhinje Andrea Jajčević.

Svoje delicije objasnile su i kuharice u drugim gastro kućicama, ali najbolje ih je ipak osobno isprobati kako bi se najbolje spoznala njihova kvaliteta. Posjetitelji Okusa svijeta na ovoj manifestaciji imaju jedinstvenu priliku da probaju sve dostupne okuse i specijalitete, a kuharice i kuhari u gastro kućicama pozvali su sve da im se pridruže. Sva originalna jela moći će se degustirati do subote 5. srpnja.

