
Intenzivnije znojenje, veća potrošnja energije i veći osjećaj umora posljedica su visokih ljetnih temperatura, zbog čega ljudi trebaju paziti na svoju prehranu kako bi organizam kvalitetno obnovio energiju. Za hlađenje ujedno pomažu lako probavljivi nutrijenti i veće količine vode. Istražili smo koje se namirnice i tekućine najviše preporučuju za konzumiranje u ljetnim mjesecima.
–Prije je sve bilo puno jednostavnije i ljudi su lakše pratili prirodu, nije bilo ovako velikih temperaturnih skokova. Svi znamo da trebamo unositi vodu, a moja je preporuka definitivno da se voda pomalo unosi kroz cijeli dan. Puno puta od ljudi čujem kako govore da ne vole vodu, da im nije fina ili ukusna, da nisu žedni i da nekada preskoče nešto popiti jer puno rade na poslu. Bliže se godišnji odmori i svi smo u fokusu da završimo tu priču u pola godine i krenemo na odmor. Uvijek savjetujem da obogatimo vodu, rekla je nutricionistkinja i vlasnica obrta Ana Marčac.

Marčac je objasnila kako se voda može obogatiti krastavcima, limunima, limetom ili mentom, pa si svatko može napraviti i koktel. Naglasila je da alkohol dehidrira tijelo i da je uz njegovu umjerenu konzumaciju uvijek dobro pored sebe imati čašu vode.
–To je nešto što će vam uvelike pomoći da se bolje osjećate i tada, a pogotovo drugi dan i da budete oprezni. Na velikim vrućinama tijekom dana nije preporučljivo piti alkohol i više bih se orijentirala na to da imamo neku flašicu vode pored sebe. Vodu koja nije prehladna, premda svi volimo stavljati puno leda. To nije zdravo za našu probavu i crijeva jer ne možemo preraditi neke namirnice koje smo unesli prehranom. Moj savjet je definitivno obogatiti vodu, igrati se malo s vodom i to preporučujem i svojim klijentima.

Ljetne vrućine kod ljudi znaju uzrokuju slabosti i vrtoglavice jer tijelo gubi kalij i natrij, pa se u vodu može ubaciti i malo soli, izjavila je Marčac. Preporučila je i da se prednost da svježe cijeđenim sokovima, a naglasila je i kako voće sadrži potrebnu vodu, vitamine i minerale.
-Doručak vam može biti obilniji i možete si priuštiti da pojedete nešto konkretno. Moj savjet je da se uvijek vrtimo oko nama poznatih namirnica koje uključuju proteine, bjelančevine i ugljikohidrate u nekom zdravijem obliku. Oduvijek preporučujem domaću hranu i podržavam OPG-ove, pa ako imate priliku uzimati hranu za koju znate otkud dolazi, to je velika prednost. Ne treba previše komplicirati jer kada krenemo komplicirati i početi koristiti hranu koja je došla s neke druge galaksije, brzo odustanemo, ne jedemo cijeli dan, pojedemo kasno navečer i onda nam nije dobro. Uglavnom je to neka brza hrana.

Nakon obilnijeg zdravog doručka tijekom dana se može jesti više variva, salate u kombinaciji s mesom i ribom i voće i povrće općenito, izjavila je Marčac. Za one koji se misle ozbiljno posvetiti svojoj prehrani savjetuje izradu i primjenu plana.
-Najgore je kada krećete u bilo kakvo planiranje prehrane koje je restriktivno i želite nešto promijeniti kod sebe, da počnete s namirnicama koje vaša obitelj ne voli. Od toga ćete odustati jer nije zgodno i praktično da radite dva-tri ručka. Uvijek predlažem da se napravi plan, porazgovara s obitelji i ubace se možda neki prilozi koje obitelji odgovaraju, a vama ne, ali da se ne opteretite i da po vrućinama ne kuhate kao u restoranu. Plan je definitivno ključan i jednim jednostavnim logičkim slijedom izbora sezonskih namirnica napravite plan i sigurni ste cijeli tjedan da ćete biti zadovoljni i, na kraju krajeva, postići ćete rezultat.

Međusobna podrška i edukacija oko toga što koja hrana i piće sadrži u sebi pridonijet će postizanju zadanih ciljeva u prehrani i zadovoljstvu, zaključila je Marčac. Dodala je još kako ne postoji univerzalan model za sve, pa prema tome mediteranska prehrana definitivno nije primjenjiva na svakoga. Bitno je tko se nalazi u kojem podneblju i prema tome uskladiti prehranu.