
Umijeće izrade ogulinske masnice službeno je upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro.
A što je to masnica i zašto je značajna, ne samo na tom području već i šire?
Prema Upravi za zaštitu kulturne baštine umijeće izrade manica praksa je poznata stanovništvu područja koje obuhvaća Podravinu, Slavoniju, Liku, Gacku, Ogulin, Prigorje i Kordun. Masnica, mazanica i ostale slične riječi izvedenice su iz korijena mast koja čini osnovu ovog jela. Masnica se pripremala u
tradiciji kao jelo za posebne prilike, na Božić, ili za svadbe, babinje, krstitke, karmine te nedjeljom i blagdanima. Pretpostavlja se da je masnica dio srednjoeuropskog utjecaja, ali posebno se ističe korištenje domaćih namirnica kao što su svinjska mast, jaja i vrhnje. Ti su sastojci bili dostupni gotovo svakom kućanstvu, što je ovo jelo činilo dostupnim svima.
Ova odluka Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske potvrđuje građanima Ogulina što su oduvijek znali, a to je da ogulinska masnica nije samo kulinarski recept, već dio žive baštine, simbol tradicije, zajedništva i generacijskog nasljeđa.
Masnica je stoljećima prisutna na ogulinskim stolovima – u svečanim prilikama, blagdanima i obiteljskim okupljanjima – i s ponosom su je prenosili s koljena na koljeno. Ovim upisom, vrijednost te tradicije sada je i službeno prepoznata na nacionalnoj razini.
Prezentacija ogulinske masnice uz demonstraciju pripreme danas u Ogulinu
Javna prezentacija ogulinske masnice održat će se danas 14.kolovoza u 18 sati u Ulici Ivana bana Mažuranića, Crveno igralište.
Prezentacija će uključivati demonstraciju pripreme tradicionalne ogulinske masnice, autentičnog jela duboko ukorijenjenog u identitet ogulinskog kraja. Uz prezentaciju će biti organizirana i prigodna degustacija.