25 godina LIN trgovine

SVE JE PODREĐENO KUPCU, NJEGOVIM ŽELJAMA I POTREBAMA

Trgovačko poduzeće LIN trgovina d.o.o. u svoje četiri trgovine na Gradskoj tržnici (željeznarija, bijela tehnika i elektro materijal, zaštita na radu, knjižara i papirnica) građanima nudi više od 60.000 artikala. Tvrtka je osnovana 1992. godine pa bilježi hvalevrijedan srebrni jubilej. Ima oko 400 dobavljača i deset puta više kupaca. Danas LIN trgovina zapošljava 61 radnicu i radnika, uglavnom prodavače, od kojih je žena 46 (70%), a poslove vode Nevenka i Ivan Lutz te kćeri koje postupno preuzimaju obveze od roditelja. Ivana je zamjenica financijske direktorice, Vesna je pak zamjenica direktora, ali ne ustručavaju se ni „običnih“ zadataka, marljive i stručne.

U proteklih 25 godina iz firme je u mirovinu otišlo 13 djelatnika. Brojne radnice su majke i trenutačno imaju 50-ak djece tako da se na natalitet u LIN-u ne mogu požaliti. Svake godine dobivaju božićnicu i puricu za Božić, šunku za Uskrs, a djeca poklon-bon. Vlasnici jednom godišnje za osoblje organiziraju domjenak, tom prigodom onima sa 10, 15 i 20 godina staža uručuju posebne nagrade. Posljednjih sezona zaredali su i izleti koji pridonose dodatnom zadovoljstvu. Obišli su naprimjer novogodišnje sajmove u Austriji, Mađarskoj, Italiji i Hrvatskoj. Ne treba spominjati zadovoljstvo zbog odlaska u Veneciju ili Budimpeštu…

LIN trgovina je u proteklom razdoblju od male obiteljske jezgre izrasla u respektabilnu tvrtku koja posluje pouzdano, moderno i uspješno. Na preko 2.000 četvornih metara prostora čekaju kvalitetni i srdačni kadrovi uglavnom trgovačke struke. Nema Karlovčanina koji barem jednom nije došao nešto kupiti u LIN trgovinu tako da s puno razloga o LIN-u govore kako se u njihovim prodavaonicama na Tržnici može pronaći za svakoga ponešto. Praktički skoro sve – od igle do lokomotive! Osim trgovinom to se ugledno poduzeće bavi i aranžiranjem, pretežito za vlastite potrebe, ali i za vanjske suradnike i partnere. Unatrag sedam godina raspolažu i internetskom stranicom, zadovoljni su što „e-prodaja“ opravdava i svrhu i ulaganje.

• Za nas je kupac na prvome mjestu. Nastojimo omogućiti što bolji izbor i najpovoljnije cijene – kaže financijska direktorica Nevenka Lutz, jedina zaposlenica tvrtke koja je prije 25 godina počela raditi u obiteljskoj kući u Donjem Mrzlom Polju.

POČECI

Naime, gospođa Nevenka, odgajatelj po struci, radila je u Centru za predškolski odgoj Karlovac, Pamučnoj industriji Duga Resa i u karlovačkom Velebitu. Sa suprugom Ivanom je 1992. godine osnovala LIN trade, ne mareći za brojne poteškoće u toj ratnoj eri. Nije ih zaustavio ni skučeni prostor ni ograničeno tržište, ništa i nitko.

Isprva je Nevenka samostalno ravnala ambicioznim projektom, no nakon dvije godine posve se priključio i suprug, također Andreja Jagodić i Valentina Miličević, prve zaposlenice . Tada su unajmili prostor negdašnje Mobilije na prvom katu Gradske tržnice. Širenje je slijedilo 2002. godine kad su preuzeli zavidnu kvadraturu bivše samoposluge u prizemlju pa razdvojili željeznariju. Godine 2007. povećali su knjižaru i papirnicu na gornjoj etaži za još dva poslovna prostora, u kojima su bile krojačka i optičarska radionica. Nakon pet godina iz željeznarije su u prostore na katu izmjestili elektromaterijal i asortiman zaštita na radu.

• Nije bilo lako – prisjeća se Ivan Lutz i nastavlja: – Startali smo bez kapitala. Opstali i zahvaljujući svesrdnoj potpori dobavljača s kojima još surađujemo iako baš nisu konkurentni cijenama. Sjećam se da nam je Grad Duga Resa pomogao s 3.000 ondašnjih njemačkih maraka na rok od tri mjeseca, što smo uspješno i u roku vratili. Kupovinom vlastitog poslovnog prostora u Mačekovoj ulici 1996. godine preselili smo sjedište tvrtke iz Duga Rese u Karlovac. Ni ne pomišljajući, doduše, da bi naš skromni LIN trade mogao izrasti u današnju LIN trgovinu! Veseli nas što zapošljavamo tolike ljude. I što naše kćerke sve više ovladavaju poslom, preuzimajući odgovornost. Uvjereni smo da će jednoga dana djelovati samostalno, šireći spektar a paralelno i uspješnost.

Sadašnji prostor LIN trgovine na tržnici (željeznarija, elektromaterijal, HTZ oprema te knjižara i papirnica) je unajmljen, što zasigurno, na neki način, otežava poslovanje?

• Ponudu smo širili osluškujući potrebe kupaca, koje nigdje nisu mogli pronaći 65.000 artikala. I cilj i nit vodilja uvijek je bio kupac. Prilagođavamo se njegovim potrebama i željama. Poslovanje nam je pozitivno, nikad negativno. Bez obzira na početni kapital tvrtka nikad nije bila u blokadi. Štoviše, danas smo ocijenjeni zlatnom bonitetnom oznakom 3 A (AAA) koja potvrđuje neupitnu platežnu sposobnost.  

Zbog povećanja posla prije deset godina kupili su poslovni prostor u Mačekovoj (bivši ŽE-ČE) u kojem nisu trgovine, već skladište.

DRUŠTVENO ODGOVORNO POSLOVANJE

U suvremenim okolnostima često možemo čuti uigrane govore kako treba doći do promjene te kako svi trebamo biti društveno odgovorni, no riječi su jeftine, a djela bi trebala govoriti sama za sebe. Većina potrošača više vjeruje kompanijama za koje znaju da su društveno korisne. Društveno odgovorno poslovanje je nešto o čemu bi u svome poslovanju trebale razmišljati sve tvrtke, ali djela su skupa pa ne daju svi doprinos društvu, barem ne onakav kakav bi mogli. Ipak svugdje, pa tako i u Hrvatskoj, ima nekoliko zornih primjera čija je poslovna politika zaista uzorna.

Ovdje ćemo nabrojiti neke od društveno najodgovornijih aktivnosti LIN trgovine, u našoj lokalnoj sredini.

Vlasnici LIN trgovine iskazali su se ove godine izvrsnom donacijom Veslačkom klubu Korana. Za potrebe najboljeg klupskog veslača, reprezentativca Dominik Šutala, kupili su skif na pariće u vrijednosti oko 60.ooo kuna. Kum čamcu koji je dobio ime LIN trgovina je direktor Ivan Lutz. S Aquatikom – karlovačkim slatkovodnim akvarijem 2017. je potpisan sponzorski ugovor. Sponzoriraju i projekte Gradske knjižnice „I. G. Kovačić“ Gradsko kazalište Zorin dom, Veleučilišta u Karlovcu i ULAK. Pomažu skupove planinara Dubovca i Vinica iz Duga Rese, bicikliste amatere ŠRK pedala Laganini, natjecanja u mini-rukometu, rad humanitarnih udruga i škola i još niz sličnih društvenih djelatnosti. Njihova donacija od deset električnih alata za uređenje prostora i 1.000 eura za kupnju vozila otišla je i izvan granica Lijepe naše, u Obalu Bjelokosti gdje već nekoliko godina služi mladi svećenik Juraj Grgurić iz Duga Rese.

OKVIR

U željeznariji se nalaze odjeli rasvjete i posuđa, ručnih i električnih alata, vijčane robe i okova, vodo-materijala te boja i lakova. Na katu se nalaze trgovine elektro materijala i kućanskih aparata, te opreme za zaštitu na radu i sportske aktivnosti s velikim izborom i povoljnim cijenama. Njihova knjižara i papirnica spadaju u ponajveće računajući hrvatske relacije, nude zavidan izbor školskog pribora, igračaka i slikovnica, knjiga, poklon-artikala i poslovnih poklona koji mogu zadovoljiti i najzahtjevnije kupce. Tu je još i uredski program te opsežan izbor artikala za slikare i slobodne umjetnike.