
Nakon tri godine pauze, na radost svih natjecatelja danas prijepodne se održalo tradicionalno natjecanje u pripremi najbolje štrudle koju je ocjenjivao stručni žiri sastavljen od gastronomskih znalaca. Natjecatelji su imali priliku pokazati sve svoje vještine, a tema je bila osvježavajuća kombinacija jabuka i grožđa, koja je postala simbol Jaškova nakon postavljanja rekorda, no naravno bilo je tu i još dodatnih okusa.
-Mi to zovemo povitica od jabuk. Ta štrudla je najuobičajenija, jabuka je u jesen uvijek bilo pa je ona sezonska. Također, jabuka je lako dostupna namirnica i uvijek se može napraviti. Tijesto se napravi ranije, ponekad i dan prije. U razvlačenju nema neke mudrosti, to se u 15-ak minuta napravi. Radit ćemo još jednu od buče i sira koja će biti slana i ljuta, pa ćemo vidjeti koja se publici više sviđa. Doma moji Zadobarci više vole ljutu varijantu, rekle su nam vrijedne natjecateljice iz tima Zadobarke.
-Radimo dvije vrste štrudle od jabuka. Za pola sata smo otprilike gotove s razvlačenjem i punjenjem, rekla su nam Mahićanske snahe.
-Pripremamo štrudlu od domaćih jabuka i domaćeg grožđa. Nazvali smo ju zmajska štrudla. Nekih 15-ak minuta nam je dovoljno da ju razvučemo i napunimo, a kolegica Maja je još jučer pripremila tijesto, rekao nam je tim Taekwondo klub Ozalj.
Cilj natjecanja nije samo pobjeda, već i popularizacija izrade domaće štrudle prema starinskim tehnikama koje su nas učile naše bake.
Za dobru štrudlu potrebno je mnogo truda, kvalitetni sastojci te najvažnije puno iskustva za razvlačenje tijesta. Ono s čime se svi natjecatelji slažu jest da se štrudla napravi zaista brzo, no prvo treba ovladati tehnikom razvlačenja tijesta. Ne sumnjamo da će sve biti odlične, a na našem stručnom žiriju je težak posao da odabere onu najbolju koja će poni jeti titule najbolje u Hrvatskoj.