Albanska zajednica u Karlovcu je svojim tradicijskim zanimanjima kroz desetljeća postala jedan od stupova obrtništva u gradu, a Durim Ziberi jedan od najmlađih vlasnika pečenjare u Karlovcu. Zbog svega što je prošao dosad kako bi došao do svog obiteljskog biznisa na sve gleda s puno emocija.

– Dobar je osjećaj. Radit se mora. Pružila se prilika i nama da nešto tu otvorimo s obzirom da su roditelji tu već preko 30-40 godina. Radimo za sebe, borimo se kao svi drugi. Teška vremena su takva kakva jesu, ali bez borbe nam ničega. Bez obzira tvoje ili tuđe, radit se mora. Kažu cijeli dan, ali cijeli dan se mora. Da bi ti preživio, da bi danas sutra bilo bolje za tvoje dijete – imam troje djece, praktički za njih i radimo, rekao nam je Ziberi.

Durim Ziberi tvrdi kako žele dijelove albanske kulture prezentirati u Karlovcu na svim nivoima, pa tako i kroz meni svog ugostiteljskog objekta. Riječ je o obiteljskom obrtu u kojem rade svi iz obitelji, no naglašavaju kako u radu koriste sve autohtone hrvatske proizvode.

– Ima razno raznih jela koje pokušavamo što bolje pripremit, osim ćevapa koji su stvarno specijalitet. Da bi čovjek došao opet, jelo mora biti ukusno, fino, lijepo prezentirano tako da kroz jela pokušavamo naše običaje prikazat ljudima.

Karlovačka albanska zajednica sa svojim tradicijskim zanimanjima jedan je od stupova obrtništva u Karlovcu. Jedan od razloga uspješnosti je kako tvrde suradnja. Ziberi je dao sažetak svojih razmišljanja koji je ujedno i poticaj svim mladim poduzetnicima.

– Htio bih reć da mladi ljudi koji rade bi trebali radit malo duže. Radili smo sve i svašta te čovjek mora proć to da bi u svom biznisu cijenio to što radi. Ako ne budeš sam radio, neće ni drugi za tebe toliko trčat. Treba radit, organizirat svoj život da bi nam djeca imala bolju budućnost.

Najavio je i kako se uskoro mogu očekivati najave novih aktivnosti albanske zajednice u Karlovcu tijekom jesenskih mjeseci.