• December 7, 2023
  • Sven Toljan
  • 0

U ovo doba godine, odnosno u sezoni grijanja, dolazi do povećane opasnosti od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom (CO). Naime, riječ je o plinu koji je poznat i kao „tihi ubojica“ jer je potpuno bez mirisa, boje i okusa pa mu osoba može biti dugo izložena, a da to uopće ne primijeti. Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, građani se upozoravaju da plinska trošila i trošila na tekuća goriva obavezno moraju servisirati i to ovlašteni stručni serviseri jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Pregled dimnjaka potrebno je obaviti barem jednom godišnje, a pregled obavljaju također ovlaštene i stručne osobe, dok je izvanredni pregled dimnjaka potrebno provesti prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva, priopćili su iz policije.

U nastavku slijedi još nekoliko ključnih savjeta i preporuka kako bi sezona grijanja prošla bez tragičnih događaja.

Ključni savjeti i preporuke:

-redovito prozračujte prostorije poput kuhinja, kupaonica, kotlovnica, garaža te sve one gdje koristite razna plinska trošila ili peći za grijanje;

-provjerite postoji li ventilacija u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila, koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može uzrokovati trovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese;

-redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice;

-ako koristite plinski bojler, ne zaključavajte kupaonicu kada se idete tuširati  kako biste spriječili neželjene posljedice;

-obavezno jednom godišnje angažirajte ovlaštenog dimnjačara da vam pregleda dimnjak;

-instalaciju bojlera, peći, štednjaka i ostalih trošila prepustite isključivo ovlaštenim stručnjacima;

-zamijenite stara atmosferska plinska trošila za nova, kondenzacijska, koja su sigurnija za uporabu;

-redovito servisirajte svoje kućanske aparate koji rade na plin;

-nabavite detektor ugljičnog monoksida te angažirajte stručnu osobu koja će ga postaviti na za to primjereno mjesto.

 

Obavezno pozovite dimnjačara:

-ukoliko dimnjak dobro “ne vuče”;

-ukoliko se u prostoriji glatke površine orošavaju, jer je moguće je da se radi o povratu dimnih plinova;

-ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi – takav problem može biti povezan s dimnjakom;

-ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega;

-provjerite ima li vaš dimnjak građevinska oštećenja i je li dimnjak izveden građevinski ispravno;

-eventualnu rekonstrukciju dimnjaka ili dogradnju plinskih instalacija prijavite ovlaštenom distributeru plina i vašem dimnjačaru.

 

Moguća je i opasnost od požara:

-ne palite krute energente u kućištima za gorivo;

-prilikom korištenja peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari);

-očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata pa vrući pepeo nemojte bacati u kontejnere za smeće ili druga odlagališta;

-u blizini otvora za čišćenje dimnjaka ne smije biti gorivog materijala;

-tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade;

-plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali;

-plinske boce nemojte držati u blizini izvora topline (peći na kruta goriva, radijatora i slično)

-ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris, odmah isključite plin;

-električne grijalice i žarulje, koje koristite za zagrijavanje prostora, dovoljno udaljite od zapaljivih materijala;

-iz prostora kotlovnice uklonite sav zapaljivi materijal.