Veleučilište u Karlovcu obilježilo je Dane otvorenih vrata EU projekata 2024 kroz zanimljive prezentacije koje su predstavile njihove najveće znanstveno-istraživačke projekte.
– Posebno su istaknuti projekti Atrij znanja te Modifikacija procesa zrenja sira i razvoj proizvoda na bazi sirutke, čiji su rezultati pokazatelj truda u inovacijama i istraživačkom radu. Uz ove projekte, predstavljeni su i aktualni Erasmus+ projekti SMARTER i AgriNext, kao i projekt JUGLANS REGIA, za koji se uskoro očekuje potpisivanje ugovora, rekla je profesorica Marijana Blažić.

– SMARTER razvija kompetencije i znanja o pametnom lancu opskrbe te transverzalne vještine primjenom iskustvenog učenja. U projektu sudjeluju nastavnici i studenti sa sedam sveučilišta i veleučilišta iz Španjolske, Austrije, Irske, Finske, Hrvatske, Rumunjske i Argentine. Ovaj projekt namijenjen je stvaranju okruženja za iskustveno učenje studenata. Iako je uloga nastavnika u tom procesu bila savjetodavna, priroda ovog projekta omogućila je i njima iskustvo u ovom obliku učenja i podučavanja. Većina rezultata projekta ostvarena je već sada gotovo u potpunosti. Naime, potrebno je vrijeme za dovršenje priručnika s uputama i alatima za primjenu iskustvenog učenja u nastavi visokoškolskog obrazovanja, sintetiziranje dojmova ciljnih skupina (studenti, nastavnici, gospodarstvenici), ali i potražnje prilike za integraciju ovakvog podučavanja u kurikulum nastave, rekla je profesorica Lahorka Halmi.

Regionalna platforma za industrijsku tranziciju u području funkcionalne i zdrave hrane temeljene na ekstraktu zelene ljuske oraha – JUGLANS REGIA.
– Projekt akronima JUGLANS REGIA prošao je na pozivu Jačanje strateških partnerstva za inovacije u procesu industrijske tranzicije, Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027. Nositelj projekta je tvrtka MATIČNJAK SATIVA d.o.o., a partneri su 2. tvrtke (RM RAZVOJ j.d.o.o. i DESETO SELO d.o.o.) i 2. visokoškolske ustanove Prehrambeno -tehnološki fakultet Osijek i Veleučilište u Karlovcu. Projekt se bavi iskorištavanjem zelene opne i ljuske oraha. Naime, zelena opna i ljuska su bogate bioaktivnim spojevima i fitokemikalijama. Istraživanja na projektu uključuju optimizaciju procesa ekstrakcije bioaktivnih spojeva i fitokemikalija iz zelene opne i ljuske, utvrđivanje antioksidacijskih svojstva, antibakterijskog i fungalnog djelovanja te razvoj proizvoda na bazi dobivenog ekstrakta. Uz istraživački dio projekt ima i edukativna predavanja koje se bave potencijalom oraha u prehrani i iskorištavanjem zelene opne i ljuske oraha. Budžet projekta iznosi 576.402,23 EUR, a potpisivanje ugovora i početak provedbe očekuje se tijekom mjeseca studenog 2024., rekao je profesor Bojan Matijević.

Ova događanja pružila su priliku za razmjenu iskustava i ideja, kao i uspostavu potencijalnih suradnji.
– Pozivamo vas da se pridružite našim nastojanjima u stvaranju novih znanja i inovacija. Vjerujemo da će vam naši projekti biti inspiracija za daljnji profesionalni razvoj te da će otvoriti vrata budućim zajedničkim inicijativama, zaključila je Blažić.


