Turističko-ugostiteljska škola Karlovac ponovno je organizirala pripremu šarana na rašljama koju smo prethodno najavili. Gastronomski događaj iznova je održan zbog velikog interesa i uspjeha ranije održanih akcija pripreme ovog poznatog specijaliteta.  

Drvo za ogrjev dolje je bukva, sve je marinirano i usoljeno, ima crvene paprike i premazivani su uljem. Tako se šarani peku vani na otvorenoj vatri. Nije toliko složen proces pripreme, a imamo iskustva jer škola svake godine pripremu ponavlja ispočetka. Ponosni smo što imamo priliku pokazati ovakve vježbe na otvorenom, izjavio je učenik 2. razreda smjer kuhar Vedran Stunja.

Građani vole jesti šarana, a kuharima je njegova priprema dobra praksa, rekao je Stunja. Učenici paze na šarane uz pomoć nastavnika škole.

Dosta ljudi je još u jesen pitalo kada smo imali šarana na rašljama kada ćemo ga opet pripremati. Trebali smo to možda i malo ranije napraviti, ali vrijeme nam nije dalo. Danas smo konačno uhvatili ljepše vrijeme kada ponovno možemo pripremati šarana u školi. Inače je karlovačko područje poznato po četiri rijeke i po ribama. Mislim da bi se riba trebala čak i više pripremati na ovom području. Pošto jedemo dosta mesa, ljudi se vjerojatno zažele ribe, a šaran na rašljama nije baš česta pojava ovdje, pa smo se odlučili napraviti ga danas umjesto fiša, rekao je nastavnik kuharstva u TUŠ-u Karlovac Zlatko Šušlje.

Ribe poput šarana su veoma ukusne, a potražnja za njima pokazuje kako građani nisu orijentirani samo na meso za prehranu. Zbog ograničenog broja šarana koji se mogu ispeći u jednoj rundi, građanima su se danas nudili u dva navrata, u 10:00 i u 13:00 sati.

-Šaran je inače masnija riba, kao kad na roštilju pečete vratinu. Štuka ili som nisu toliko masne ribe i više bi izgorile, odnsono bile bi suhe. Šaran je idealan za pečenje na rašljama čisto zbog te masnoće koja se topi prilikom pečenja, pa ga ona sama i podlijeva i onda bude finiji za jesti. Učenici pritom pripremaju jelo na otvorenoj vatri, to može biti šaran, fiš, roštilj kotlovina… Mesa ionako jedemo dosta, a riba je malo zdravija i bolja.

Ljubitelji ribe  danas su se dobro počastili, a bit će još prilika za ovakva riblja jela. Škola šarane priprema dvaput godišnje, a iduća prilika za degustaciju bit će najesen.