
Kulinarsko natjecanje pod nazivom Plitvička rapsodija održano je u okruženju Nacionalnog parka Plitvička Jezera po drugi put u organizaciji NP Plitvička jezera i Hrvatskog kuharskog saveza.
Ova dvodnevna manifestacija započela je u petak, 28. veljače kada su sudionici nakon kratkog posjeta Nacionalnom parku počeli pripremali svečani menu od tri slijeda na zadane namirnice. Zadatak je bio pripremiti hladnu platu od pastrve, čvaraka, svježeg sira i obavezne garniture od povrća, toplo glavno jelo od janjećeg buta, krumpira, kelja i vrganja te desert od rogača, jabuka, čokolade i meda. Rad u kuhinji i pripremanje jela ocjenjivali su članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza: Miroslav Dolovčak, Dragan Visković, Marinko Jurešić i Berislav Lacković.
Pobjedu u ukupnom poretku ostvarili su Tomislav Greganić i Marela Hudoletnjak iz zagrebačkog hotela The Westin. Zagrebački tandem pobijedio je u svakoj kategoriji te su svojim kreacijama oduševili goste u sklopu svečane večere. Drugo mjesto ukupnog poretka osvojio je Antonio Bukvić uz pomoć Predraga Zrilića predstavljajući Udrugu kuhara i slastičara Bilogore, dok je Dinku Tomašiću i Dini Veseliću iz varaždinske tvrtke Gastrocom pripalo treće mjesto.
U sklopu svečane večere, najbolje je proglasila Dragana Franjković, predstojnica podružnice hotelijerstva i ugostiteljstva Nacionalnog parka Plitvička Jezera uz pomoć spomenutih članova ocjenjivačkog suda.
Hrvatski kuharski kup nastavit će se već 11. ožujka u Solinu, a slijede natjecanja u Vinkovcima, Pregradi i Bjelovaru.
Cilj ovih kuharskih kupova je popularizacija kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti i napretka kuhara i slastičara, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, svekolika afirmacija kuharske i slastičarske struke i promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica.