• November 26, 2022
  • Eva Marušić
  • 0

U Trgovačko- ugostiteljskoj školi Karlovac priredili su svečanu adventsku večeru pod nazivom ‘U zagrljaj Božiću…’ na kojoj su učenici i mentori škole imali priliku na praktičan način pokazati što uče i što znaju.

Dok su učenici, budući konobari, pripremali stolove, kuhari i slastičari su kuhali nekoliko sljedova jela i pripremali desert. Akcija nije bila otvorena za javnost, već za mali krug školskih suradnika, kako bi im se zahvalili za suradnju.

Iako je ovo prva ovakva večera, sličnu planiraju pripremiti nagodinu za sve sugrađane, kazao je ravnatelj Damir Pleša napominjući kako je ovdje bio naglasak na konobarima. Željeli su pokazati što sve uče i na koji način te su i dokazali da nije lako biti konobar.

Učenica Josipa Žgela to nam je i potvrdila nabrajajući na što sve konobari trebaju paziti- od poretka pribora za jelo do čaša koje su namijenjene za različite vrste vina i pića. Važno je dobro poznavati sorte vina te biti uvijek nasmiješen i srdačan pred gostima, rekla nam je Josipa.

U školskoj kuhinji spremala se juha od jelena sa žličnjakom od griza i suhih vrganja, rižoto od cikle uz dodatak sira škripavca, janjeći navarin, te desert od bundeve i kestena.

Učenik Vito Dujmović u potpunosti se našao u zanimanju kuhara. Kuhanje ga zanima od 5. razreda osnovne škole, nada se da će upisati 4. godinu, no još ne zna hoće li ostati u Hrvatskoj. Doma najčešće kuha jednostavna jela kao što je rižoto, tjestenina, čemu se najviše veseli njegova majka.

Vitova kolegica Norma Mareković također uživa u kuhanju. U početku se željela školovati za slastičarku, no ipak je odabrala kuharstvo jer se ono bazira, kaže nam, i na slasticama i na hrani općenito. U školi dobivaju priliku da svake godine odu negdje drugdje na praksu što je dobro, kaže, jer svaki put mogu naučiti nešto novo i nešto više.

Učenici odmah po završetku škole pronalaze posao, u restoranima, hotelima i drugim objektima gdje su potrebni kuhari i konobari.