Dan je sjećanja na pad Vukovara koji je tijekom tromjesečnih napada branjen nadljudskim naporima. U studenom se cijela Hrvatska prisjeća ovih teških dana, ali oni su najteži za Vukovarce jer se prisjećaju boli, gubitaka i stradanja iz 1991. Kako bi im pružili podršku i poštovanje u njihovoj patnji, u čast žrtvi Vukovara diljem Hrvatske i danas i danima uoči pale se svijeće na ulicama koje nose njegovo ime.

Uoči Dana sjećanja na žrtve Vukovara karlovačka Gradska četvrt Novi Centar organizirala je tradicionalno paljenje lampiona na šetalištu grada Vukovara. Karlovčani se na ovaj način prisjećaju pada grada heroja, a brojni branitelji i pokojnih suboraca. S ovakvim obilježavanjem krenulo se prije četiri godine i od tada šetalište na današnji dan svijetli stotinama lampiona.

Osim na šetalištu grada Vukovara, Karlovčani su se prisjetili žrtve poginulih vukovarskih branitelja i na obali rijeke Kupe. Pokraj Veslačkog kluba Korana karlovački branitelji motoristi niz rijeku Kupu puštali su lampione te na taj način bili uz brojne branitelje u Vukovaru. Ova akcija organizira se devet godina, a Osnovna škola Švarča u njoj sudjeluje osam. Učenici škole su ukrasili svijeće i pristvovali njihovom puštanju niz vodu. Cilj je onim najmlađima na kreativan i pristupačan način objasniti važnost Vukovara i žrtve hrvatskih branitelja.

Povodom 27. obljetnice pada Vukovara Karlovačka športska zajednica poziva sve sportaše Grada Karlovca da se danas pridruže akciji Dan sjećanja na žrtve Vukovara 1991. do 2018. godine paljenjem svijeća ispred Školske sportske dvorane Mladost na Rakovcu u 18 sati. Želja im je da paljenjem svijeća svi zajedno iskažemo sjećanje na žrtve grada heroja.