Nije, nego: Uvođenje eura neće dovesti do poskupljenja frizerskih usluga, već njihova – zaokruženja naviše

Za manje od godinu dana u Hrvatskoj će službena valuta biti euro, a cijene će i u kunama i u eurima biti istaknute šest mjeseci prije, znači od lipnja ove godine. Mnogi strahuju da će prebacivanje u eure donijeti poskupljenje svega – osim plaća – od hrane i režija nadalje, između ostalog i – šišanja.

Ivica Pavlačić, vlasnik frizerskog salona Merlinka, pojašnjava da će euro umjesto kune donijeti zaokruživanje cijena na više, ali nikako ne veliko poskupljenje.

– Uvođenje eura je samo jedna od stavki koja će dovesti do zaokruživanja cijena jer nitko u frizerskim salonima ne voli cente. Tako da je sigurno da će cijene biti zaokružene, na više. Sasvim je normalno da, ako nešto košta 10,30 eura a će biti 10,5 eura ili ako je 10,75 eura da će biti 11. Time ćemo si olakšati da ne moramo toliko baratati izvraćanjem novcem, bit će jednostavnije poslovanje, a klijenti to sigurno neće osjetiti. Ne volimo kad se govori o povećanju cijena, kažemo da ažuriramo cijene. A to treba raditi svake godine jer je to jedini način na koji možemo održati standard naših zaposlenika, priča Pavlačić.

Rastu troškovi materijala, raste minimalna plaća i ažuriranje cijena svake godine jedini je način na koji mogu održati standard zaposlenika, pojašnjava Pavlačić, pa će uvođenje eura biti samo jedan od elemenata kod tog ažuriranja.

– Kad pogledamo samo potrošni materijal koji koristimo kod bojanja – rukavice, folije… to je znatno poraslo u prošloj godini i shodno tome smo ažurirali naše cijene. To je jedna od stvari gdje se prilagođavamo troškovima koji nastaju. Pogledajte sada situaciju s plinom u Zagrebu, na primjer. Ti frizerski saloni imaju triput veći trošak plina: oni moraju ažurirati svoje cijene, ako žele zadržati isti prihod, inače su u gubitku i neće moći isplatiti plaću svojim zaposlenicima, ljudi to moraju razumjeti. Cijene će uvijek rasti. A najvažnije za povećanje cijene je godišnji porast minimalne bruto plaće. Sada je trošak takve plaće 5.460 kuna i da bi zaradio za trošak plaće, koja je 3.750 kuna neto, mora uprihoditi duplo više u netu, s PDV-om 13.650 kuna, da bi pokrili troškove i minimalnu plaću i bili na nuli. Cijena sata u frizerskom salonu po toj računici je 105 kuna za minimalnu plaću, pojašnjava Pavlačić.

Velika porezna opterećenost poslodavaca, poduzetnika i obrtnika, glavni su razlog poskupljenja i povećanja cijena, napominje Pavlačić i ponavlja da je porezno rasterećenje jedino rješenje za povećanje plaća zaposlenika, a onda i životnog standarda.

– U našoj beauty industriji zaposlenici su obično plaćeni po prometu koji je ostvaren, a 50 posto neto prometa se troši na plaće zaposlenika. Znači: što je manje opterećenje na plaću, što je manji PDV iz tog neto prometa, zaposlenici će imati veću plaću. Kroz to povećanje ili smanjenje PDV-a kako bi zaposlenici dobili veću plaću, automatski bi se njihova kupovna moć povećala, a oni bi taj novac potrošnjom opet vratili u državni proračun. To je jedan zatvoreni krug gdje povećavate tzv. srednji sloj ili prosječni, koji može više potrošiti, naglašava Pavlačić

Stoga će i dalje tražiti sniženje stope PDV-a na 13 posto, ne samo za frizerske usluge.

– S 30. rujnom bilo je prijavljeno 8.100 subjekata iz beauty industrije u sustavu fiskalizacije, a od toga, na žalost, samo 5 posto je u sustavu PDV-a. Trend izlaženja iz sustava PDV-a je i dalje u porastu; čekamo nove podatke pa ćemo znati stanje s 31. prosincem i kakav je trend za ovu godinu. Surađujemo s HUP-om i radimo u timu za poreznu reformu; HUP će izaći s prijedlozima za poreznu reformu za rasterećenje troškova rada tako da bi radnici mogli više zarađivati, najavljuje Pavlačić.

euro frizer ivica pavlačić merlinka