Snažan oporavak turizma u Karlovačkoj županiji

Karlovačka županija među najboljima na kontinentu

Nakon dvije vrlo izazovne godine po pitanju turizma uslijed kojih došlo do značajnih promjena turističkih trendova svjedočimo o vrlo uspješnoj predsezoni i sjajnoj uvertiri u glavnu turističku sezonu u Karlovačkoj županiji. Rezultat je to brojnih aktivnosti i inicijativa koje su realizirane na području Karlovačke županije kao destinacije aktivnog odmora koja svoje turističke proizvode bazira na prekrasnoj prirodi i mnoštvu sadržaja na otvorenom. Posebice veseli veliki porast broja stranih turista kojih je više nego dvostruko u istom razdoblju prethodne godine, koja je statistički gledano također bila dobra. Dobroj posjećenosti i promociji Karlovačke županije kao turističke destinacije zasigurno su doprinijela brojna sportska događanja koja su dobro prihvaćena među domaćom i međunarodnom publikom, posebice Quattro River Rally i World Rally Championship te brojne biciklijade, festivali, dnevni boravci i općenito aktivnosti na otvorenom, javljaju iz Turističke zajednice Karlovačke županije.

Najveći porast dolazaka je na ozaljskom području (preko 225%) dok su područja Plitvičkih dolina i grada Karlovca također zabilježila dvostruko veći turistički promet. U prilog tome idu brojne nagrade i priznanja za turističke proizvode poput ˝Štrudla by bike˝ organiziranih obilazaka te sjajni primjeri smještajnih kapaciteta iz domene ruralnog turizma. Jedino je područje općine Vojnić zabilježilo manji broj noćenja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine uz neznatan pad broja turista.

Stranih turista višestruko više nego prijašnjih godina

Foto: RTZ Karlovačke županije

 

Domaći turisti i dalje prednjače prema broju i ostvarenim noćenjima no značajan je snažan oporavak dolaska turista s europskih emitivnih turističkih tržišta. Najveći porast turističkog prometa ostvaren je u travnju i svibnju, a taj pozitivan trend prelio se i na lipanj koji je bio gotovo dvostruko bolji nego prošle godine. Kampovi prednjače u povećanju broja dolazaka turista dok obiteljski smještaj odnosno objekti u domaćinstvu i dalje generiraju najveći broj noćenja u destinaciji. Iako su brojni turisti iz SAD-a otkazivali svoje rezervacije nakon razvoja ratnih zbivanja na istočnoj granici Europe bilježimo sve veći dolazak turista iz zemalja iz kojih je moguće doći cestovnim prijevozom poput Njemačke, Nizozemske, Austrije, Italije i Mađarske.

Novi pokazatelj – praćenje dolazaka cikloturista

 

Foto: RTZ Karlovačke županije

 

Na ukupno 11 cikloturističkih brojača postavljenih na području Karlovačke županije u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je gotovo 100.000 prolazaka bicikala što je sjajan pokazatelj kako turisti sve češće koriste bicikl za vrijeme svojih odmora. Očekujemo da će tendencija rasta broja cikloturista u Karlovačkoj županiji biti izražena izvan glavne ljetne sezone odnosno u predsezoni i posezoni čime nastojimo disperzirati turistički promet na manje opterećene dijelove godine.

Sjajni pokazatelji i brojni novi trendovi kojima je Karlovačka županija prilagodila svoju turističku ponudu daju nam nadu da ćemo dosegnuti, ako ne i premašiti, ukupan turistički promet iz rekordnih predpandemijskih vremena. Brojni turistički sadržaji doprinijet će tome pa tako možemo najaviti povratak velikih festivala i događanja poput Mo:Dem-a početkom kovoloza, koji generira ogroman turistički promet na širem području Slunja i Tounja, ali i Dana piva te Štrudlafesta na kraju ljeta odnosno početku kalendarske jeseni. U najavi su i brojne manje inicijative s terena poput vrlo popularnih turističkih proizvoda Wine&Walk te Ride&Walk koji promoviraju specifične oblike turizma što će sve skupa dati sjajnu uvertiru u posezonu u Karlovačkoj županiji.

U sveukupnom kontekstu vrijedi spomenuti snažnu podršku Hrvatske turističke zajednice koja uvelike prati sve naše inicijative i aktivnosti, pogotovo u financijskom smislu. Poslije Zagreba, Karlovačka županija opet je ostvarila najveći turistički promet kontinentalnom dijelu Hrvatske i na tome posebno čestitam svim djelatnicima u turizmu Karlovačke županije.