RAZGOVOR Dragica Malović: HDZ je kriv za stagnaciju Karlovca, ova vlast nema viziju grada, a ja ću svoju ponuditi biračima

Dragica Malović prošle je godine dvaput izabrana za predsjednicu karlovačkog SDP-a: i  na izvanrednim i redovnim unutarstranačkim izborima, a i drugi se put našla među gradskim vijećnicima. Prvi put to je bila samo dio prošlog mandata, kao zamjena Dariu Jankoviću, a od lanjskih lokalnih izbora – na kojima Davor Petračić i ona kao kandidati za gradonačelnika i zamjenicu nisu prošli – kao prva izabrana s koalicijske liste predvođene SDP-om. U razgovoru za Trend ispričala je što joj se u ovom Vijeću sviđa, a što ne, ustvrdila tko je kriv što grad ne ide kamo bi mogao, ispričala čega se Karlovčani boje, te otkrila svoje političke ambicije.

Bili ste u prošlom sazivu Vijeća, a kako Vam se čini ovaj sada?

Ovaj saziv mi se sviđa zbog trenutnog sastava oporbenih vijeća, smatram da se uistinu detaljno pripremaju za svaku sjednicu, za svaku točku Gradskog vijeća., sjednice traju dugo, možda i mrvicu predugo, na predsjedniku Vijeća je dosta toga pa bi mogao utjecati na tijek rasprave. HDZ nema više apsolutno većinu, drže im je dvojica kolega iz DP i 1 iz strake umirovljenika, što znači da ipak moraju dogovarati i pregovarati sa svojim kolegama koji im drže većinu.

Kažete da bi predsjednik mogao utjecati… Dosadašnje su ocjene da sjednice vodi vrlo korektno.

Vodi korektno, moram priznati da se trudi biti i na jednoj i na drugoj strani. Činjenica je da sama pitnja kada se postavljaju moraju biti kratka koncizna, razumljiva, odnositi se na temu, a isti takvi moraju biti i odgovori. Mislim da bi mrvicu se moglo utjecati kroz to, sjednice traju po 10 sata, govorimo o 15, 20, 25 točaka dnevnog reda. Nakon 8 sati praćenja sjednice, praćenja rasprave o svakoj točki, govorim iz svog iskustva, budete umorni i niste više dovoljno koncentrirani.

Dogovoreno je da sjednice ubuduće budu do podne.

To mi je prvi glas! Koliko znam, u jutarnjim terminima imamo kada se otprilike zna da će sjednica dugo trajati, kad je proračun, rebalans… Smatram da je bolje od 17 sati jer većina nas je u radnom odnosu i da bismo prisustvovali sjednici, moramo uzeti dan godišnjeg ili slobodan dan ili dogovoriti s poslodavcem kako to funkcionirati.

Zar nemate po zakonu pravo opravdanog izostanka s posla zbog prisustvovanja sjednici?

Nemojte me držati za riječ, ali mislim da se može tražiti dan neplaćenog dopusta ili uzimate dan godišnjeg odmora. Nama oporbenim vijećnicima to je problem, vladajućima nije, budimo realni.

Zašto?

Dolaze iz gradskog, županijskog sustava, nije to tajna.

Vi dolazite iz državnog.

Neki put uzmem dan godišnjeg, neki put odradim. Bila je specifična situacija do prije par mjeseci, imali smo online sjednice, sudjelovali s posla ili od doma.

Koje su bolje? Vaš kolega Birač je i prosvjedovao jer ste imali online sjednice kad su drugi već zasjedali uživo.

Apsolutno je bolje uživo! Ta neposredna demokracija ne može se uspoređivati s apsolutno ničim, neposrednu komunikaciju s predsjednikom, gradonačelnikom, pročelnicima… ne možete to mjeriti ničim. Govorim, naravno, iz aspekta oporbe.

Ništa od promjene dužine Aktualca

Kažete zadovoljni ste sastavom oporbenih vijećnika, ima vas više nego do sad, a opet vam to malo vrijedi – odluke vladajućih prolaze, vaši prijedlozi ne. Poput izmjene Poslovnika zbog trajanja Aktualca.

Znali smo to odmah. Pokušali smo jer ovo je nova praksa koju je uveo ovaj predsjednik Gradskog vijeća. Do sada je, a Poslovnik se nije mijanjao, Aktualac trajao dok se nisu iscrpila sva pitanja, dakle, radi se samo o slobodnoj interpretaciji vladajuće stranke, HDZ-a. Također, na posljednjim sjednicima pokazano je da Aktualni sat može trajati 15 – 20 minuta dulje od tog famoznog sata i svi možemo doći na red i postaviti pitanja. Žao nam je što nas kolege iz DP-a i kolega iz AUZ-a nisu podržali jer smatramo da je to bio vrlo dobar prijedlog, usmjeren jačanju demokracije i parlamentarizma u Karlovcu.

Dogodilo se tada nešto drugo, smanjen je broj pitanja koja vijećnici mogu postaviti.

Ne bih uskraćivala pravo na pitanja, ni vladajućima. Imaju pravo postavljati pitanja, hvaliti uspjehe, ukoliko postoje, svoje vlasti, ali nekad se to zloupotrebljavalo pa su odgovori trajali 20 minuta i pola Aktualnog sata ode na prvo pitanje koje uvijek od pozicije. Pokušali smo kompromis napraviti, nije išlo i morat ćemo naći neke druge moduse kako prezentirati ono što u gradu ne valja, a ne valja puno toga.

Kad smo kod te prezentacije: nemate više pressica, ne reagirate priopćenjima. Što vam se događa? Reagirate puno manje nego nekadašnja oporba.

Pojačat ćemo reagiranja. Znate da smo odradili i ponovne unutarstranček izbore i moram te moje mlade ljude pripremiti i za nastup pred medijima.

A gdje je SDP karlovački danas? Koliko imate članova?

O broju ne bih. Smatram da o broju članova neke stranke nije potrebno govoriti; bitan je broj članova koji hoće raditi i eksponirati se. U Karlovcu je to danas prilično teško svakoj stranci, osim HDZ-u.

Zašto?

Iz razloga jer se ljudi boje.

Čega?

Boje se za svoju egzistenciju obzirom da je HDZ ušao u svaku poru hrvatskog društva; govorim o državnoj i o lokalnoj razini. Ovo govorim iz vlastitog iskustva kao predsjednica jedne stranke, gdje komuniciram i s građanima i ljudima koji bi pristupili stranci i onima koji bi htjeli pomoći kao simpatizeri. „Ali, molim vas, samo da se moje ime ne čuje u javnosti!“

Natrag umjesto naprijed

Gdje smo došli? Odnosno, vratili.

Mene ovakva situacija jako zabrinjava i žalosti. Bojim se da se vraćamo unatrag, a ne idemo naprijed po pitanju svijesti o demokraciji. To je činjenica, tužna činjenica. Nadam se da će se promijeniti.

Je li tako i u ostalim gradovima ili je Karlovac poseban?

Ne bih generalizirala, ali Karlovac je specifričan. Ima nešto i do našeg mentaliteta. HDZ je ovdje na vlasti 20 godina; samo 4 je bio SDP. Dugo je to vremena, govorimo o kompletnom gradskom sustavu, govorimo i o državnim tvrtkama, svemu jer, realno, sam Karlovac nema baš nešto razgranatog privatnog biznisa, osim nekoliko.

HDZ-ovih?

Neću ulaziti, to su naši poduzetnici i kao takve ih trebamo čuvati.

Koliko Grad može pomoći poduzetnicima, koliko može pomoći građanima i koliko ova gradska vlast to čini?

Naravno da može pomoći! Uzmimo samo da je vlast koja je u gradu i na državnoj razini.

Sad smo kod famozne vertikale?

Vertikala postoji. Samo treba znati, htjeti i imati hrabrosti. Vraćam se na famoznu D6 koja je građanima, a posebno Jelse i Borlina, zagorčavala život dvije godine. Možemo pričati da je investitor HC, državno poduzeće. A tko je u državi na vlasti? HDZ. Sad dolazim na intervju i vidim kopaju neki šaht; to i dalje nije gotovo. Od gradonačelnika javnosthc i drž poduzeća a tko na vlasit. Sad kopaju neki šaht. Karlovačka javnost i dalje nije dobila odgovor od gradonačelnika ima li ta cesta uporabnu dozvolu.

Posljednja je informacija bila da nema. A koliko pomaže Grad građanima i poduzetnicima?

To je posao gradske uprave. Ne mogu reći da se ne radi ništa. To što se radi je premalo i presporo. Tempo kojim se odvijaju i neki radovi, i koje vidimo i koje ne vidimo, je daleko presporo. Karlovac definitivno zaostaje za gradovima s kojima se prije mogao uspoređivati, takmičiti, posebno obzirom na geografsku poziciju.

Tko je nesposoban, a tko optimistična

Što je razlog?

Nesposobnost gradske uprave!

Isključivo njihova nesposobnost?

Da! Možemo govoriti što rade, kako funkcionira Grad, gradske tvrtke, kako ih gradonačelnik puni, kojim kadrovima.

Kako?

Znamo svi kako! Pitala sam gradonačelnika x puta o broju zaposlenih u gradskoj upravi, koliko ih je više od posljednjih lokalnih izbora, do danas nisam dobila odgovore. Mogla bih biti jako bezobrazna i nabrojiti imena članova HDZ-a ili vrlo bliskih HDZ-u koji su zaposleni u Gradu; to se na adresaru može vidjeti. Činjenica da se poduzeća i dijelovi gradske uprave popunjavaju samo po kriteriju podobnosti i poslužnosti će nas kao društvo koštati, odnosno, košta nas već sad. Naravno i taj mentalni sklop bojanja, straha izreći vlastito mišljenje, stav, smatram da je izuzetno pogubno i za društvo i za grad.

Mi smo gotovi?

I dalje sam optimist!

Na temelju čega?

Svemu jednom dođe kraj!

„Čekaj mago da trava naraste.“

Ne tako! Ja sam se odlučila, odlučili se neki drugi ljudi, odlučit će ih se više… Jest da je to dugotrajan proces. Moramo probati. Ovo kako sad funkcionira me podsjeća jako na prošli režim kojeg se HDZ želi silno odreći, ali funkcioniraju po pravilima KP samo tako: način na koji su ustrojili stranku, na koji vladaju državom i gradom apsolutno kao prije 1990.

Da ste ovo izjavili na sjednici Gradskog vijeća, pretpostavljam tko bi Vam odmah uzvratio. Nekako su postali već čuveni „okršaji“ između Vas i g. Mamića. Zašto? Slažete li se privatno kad već ne politički?

Ne poznajem ga privatno. Ne krećemo se u istim društvima. Mislim da, koliko sam uspjela upoznati, g. Mamić živi u nekom prošlom vremenu. Napada na mene direktno i to je izašlo u javnost. On ima svoj stav na koji, naravno, ima pravo, ali brojati neke stvari je neprimjereno i nepotrebno.

Što?

Zadnje o govornici s koje se nije prije ništa moglo reći. Ne znam na koga je to išlo, ali pretpostavljam isključivo oporbu. A znamo u kojoj je stranci najveći broj komunista završio.

Kojoj?

U HDZ-u. Lijepo je rekla jedna novinarka: HDZ je postao partija, a partija je postala SDP. Mislim da su to stvari koje treba reći glasno.

SDP, po istraživanjima, ima najnižu potporu građana do sad. Kuda ide nacionalni SDP? A onda i karlovački; ne može se puno razlikovati.

Karlovački SDP, kažu kolege koji su dulje u stranci i imaju više iskustva od mene, je posebno vezan uz rejting SDP-a na državnoj razini. SDP definitivno ima problema. Moje mišljenje na državnoj razini da se mora ponovo izmisliti, ponovo vidjeti što je to socijaldemokracija u 21. stoljeću i kako se približiti svakom građaninu. To više nije klasična zaštita radničkih prava, to će danas biti zaštita ljudi koji žive od svog rada, zaštita najranijih skupina u društvu. Teško mi je reći; nisam dio vladajuće nomenklataure na vrhu SDP-a.

Imate li ambicija biti?

Vidjet ćemo kuda će me ovaj moj politički put odvesti. Naravno, ambicija uvijek postoji; ukoliko je zdrava, dobra je. Zašto ne? Mislim da završiti u Predsjedništvu SDP-a… Koliko god on bio slab, i dalje je 2. politička stranka u državi. Da bi došli do Predsjedništva i visokih pozcija, morate to zaslužiti svojim radom. Mislim da je to SDP u proteklim razdobljima zanemarivao.

Nije to bio kriterij za pozicije?

Prošli smo izbore nakon gubitka parlamentarnih i ljudi koji su sada u Predsjedništvu su ljudi koji su se iskazali na lokalnim razinama, čak i državnom nivou, Borzan, Picula, Matić, Jerković u EU, svatko od njih ima rezultate. Velik je broj čelnika koji rade fenomenalne stvari u svojim lokalnim sredinama. Tu je i naš gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović koji je osvojio neosvojivo i nepobjedivo. Dakle, može se.

Može li SDP osvojiti Karlovac? Ne znam, u idućih 10 godina?

Može.

Razlike, taštine i ega

Vi ste optimist?

Hoće li to biti samo SDP ili sa SDP-om još netko… Imamo kolege iz Možemo. Vesele me jako rezultati lokalnih izbora u splitu gdje su stranke kao HDZ i Kerumova ozbiljno poražene.

Je li ovo najava da karlovačka oporba na sljedeće lokalne izbore ide zajedno?

To je moje mišljenje, još od prošlih lokalnih izbora. Na žalost, nismo se uspjeli dogovoriti tada. Jedino tako, kako stvari stoje, može se postići zadovoljavajući rezultat, odnosno, osvojiti vlast. Dakle, treba prevazići vlastitu taštinu, vlastiti ego i naše razlike koje postoje, ali se njima ne treba zamarati. Ključno je izvući veći broj glasača van.

Svi to misle. A kako?

Problem je s mladim ljudima, ali ne samo s njima, žao mi je što ne razumiju važnost izlaska na izbore. Imam hrpu prijatelja širokog spektra obrazovanja koji odbijaju izlaziti na glasovanje jer „nemaju za koga“, „sve je to isto“. Žao mi je što ljudi tako razmišljaju, ali uvijek se nađe netko, nije savršen. Nisam uvijek zadovoljna onim što moja stranka može prezentirati u datom trenutku, ali tu ste gdje ste, mi odlučujemo koju i kakvu ćemo imati vlast i koliko ćemo ih kontrolirati.

To znači da biramo manje zlo?

Nisam to rekla.

Nego, što ste mislili?

Malo mi je teško jer sam politički aktivna. Ali da nisam, svakako bih izašla i izabrala onoga tko mi je najprihvatljviji.

Rade se u gradu projekti vrijedni milijardu kunu, većina iz EU sredstava. Kao netko iz Porezne uprave, tko je u brojkama: je li dobro ovako, bi li bilo brže kreditima ili?

Smatram da je naš Proračun previše konzervativan. Mogli bismo neke stvari, ne ovako velike koje spominjete, mogli bismo se oslanjati i na kredite, do prije par mjeseci su bile povoljne kamate. Nismo prezadužen Grad i definitivno bismo mogli više i bolje. Obzirom da smo u EU, naravno da je potrebno povlačiti što veću količinu novca. Nadam se da se to odrađuje transparento i da neće biti potrebe za OLAF-om i sl. u našem gradu i županiji. Edison odrađujemo, Aglomeracija se ne radi dobro.

Što se ne radi dobro?

Najviše me smeta nedostatak komunikacije s građanima: što očekivati, kako će ići dinamika radova, koje prometnice koristiti… Realno, nemamo previše alternativnih pravaca i ljudi već lagano „pucaju“. Problem će biti i u povezivanju kućanstava s mrežom.

Jer ljudi to moraju sami financirati?

Da. Taj dio uopće nije iskomuniciran. Badava nam sve to ako građani neće iskoristiti što je napravljeno, ako grad neće biti ljepši, funkcionalniji, a to je poanta: da ono što se odradi omogući građanima bolji život u Karlovcu.

Ovo će baš morati iskoristiti jer u godinu dana moraju napraviti priključak.

Ne mogu se svi ni spojiti. Posebno gdje je visinska razlika. Nije se uzimao taj dio u obzir. Prvi susjed će moći, a vi ne jer ste 50 m više ili niže; meni je to strašno. Gradska uprava je tu da zadovolji potrebe svih građana. Tako da nije baš nešto najsjajnije odrađeno. Znam da se mora, da su novci povučeni, radovi teku kako teku, negdje brže, negdje sporije, ali može se puno bolje.

Plus Mandiću

Dobra strana je i što je Zvijezda došla na red. Hoće li njeno uređenje pomoći da u njoj budu ljudi?

Prije 10-ak dana sam bila u Slavoniji i ponovo posjetila osječku Tvrđu gdje sam mogla raditi neku paralelu s našom Zvijezdom Imaju fenomenalno uređen centralni gradski trg, a sada uređuju ulice, popločavaju kockama i Tvrđa je veliko gradilište. Ona je izdvojen dio, ali ona živi. Ima veleučilište, mislim i dvije gimnazije, dosta restorana i kafića i mladi tamo izlaze van. Lijepo je to za vidjeti. Razmišljala sam i o našoj Zvijezdi – hoće, značit će. I tamo ima zgrada oronulih, ali ipak živi drugačije; doduše, Osijek je i već od Karlovca. Mislim da je svakako dobro što će se početi; nadajmo se.

To je Mandiću plus?

Bit će mu plus, ‘ajde! Čekajmo da počne. Mislim da debelo kasni. Bit će mu plus ako završi, ali ovo sve kako je išlo, nije se baš iskazao na brzini. Morat ćemo kontrolirati kvalitetu radova, specifično je vrijeme, građevinski radovi odlaze „u nebo“. Ni danas ne mogu prežaliti parkiralište nasuprot Gimnazije koje košta 9 milijuna kuna. Ej, 9 milijuna za 50 parkirnih mjesta!

To je gradski dio, zar nije Vijeće moglo reći ne?

Moglo je! Da su vijećnici možda… Mislim da je bilo potrebnijih stvari, nužnijih za život građana.

A gdje je Karlovac po kvaliteti života?

Grad koji ima apsolutno sve predispozicije za vrlo ugodan život nije se potrudio to i osigurati.

Tko je kriv za to?

Kriv je HDZ i gradonačelnik! Oni vladaju. Tko drugi? Ne valjda oporbeni vijećnici kad s druge strane imate vijećnike koji dižu ruke za apsolutno sve.

Cijenite li posebno nekoga među vladajućim vijećnicima zbog znanja, stručnosti, borbe za karlovačke stvari…?

Svakog čovjeka cijenim kao čovjeka, ne volim generalizirati, ali oni su tako organizirani i funkcioniraju. Sada u ovom Gradskom vijeću javljaju se jedni te isti, s naručenim pitanjima, bila je i kolegica koja je čak nešto krivo i pročitala.

Sljedeći put se našalila da će dobro pročitati.

U redu je našaliti se na svoj račun. I sad postoji problem s e-upisima, a nismo dobili decidiran odgovor gradske vlast što se dešava s upisima djece u vrtiće; ustinu je velik broj ostao ispod crte. Gradonačelnikovo obećanje da će se sve riješiti do kraja kolovoza mislim da nije dovoljno i da bi bilo u redu da se objasni zašto došlo do tako nečeg.

Kad ste spomenuli vrtić, na Luščiću treba biti i novi vrtić i škola, cijeli novi kvart. Jeste i tu optimist?

Ovom brzinom kako radi gradska vlast nisam sigurna da ćemo to doživjeti! Činjenica je i da nam broj stanovnika rapidno pada. Nedostaje ta vizija. Maloprije smo govorile o Zvijezdi, tu je Banija, Gaza, zanemaren kvart, a skoro centar. Dubovac je isto divan, Grabrik proživljava svoju renesansu… O svakom kvartu koji čini ovaj grad treba promišljati. Mislim da bi jedna kvalitetna gradska uprava to trebala činiti.

Imate li Vi viziju?

Imam.

Kako izgleda Vaš Karlovac?

Imam viziju ugodnog, malog grada. Moj Karlovac je grad sretnih građana. Ovo je grad koji nema centralnog trga, nema mjesta na kojem će se građani okupljati, nije iskoristio svoju geografsku poziciju, možemo razmišljati o tome da postanemo privlačni ljudima iz Zagreba da dođu ovdje živjeti zbog jeftinijeg kvadrata, bolje kvalitete života u malom gradu, ali za to morate imati 2. kolosjek pruge, 3. trak autoceste, što opet ovisi o državnoj razini na kojoj je HDZ na vlasti. Ovdje moramo imati pripremljenu kompletnu infrastrukturu, vrtiće, škole s jednosmjenskom nastavom, produžene boravke. Sve ono što omogućeuje mladoj obitelji normalan život; nema više bake i dede da čuva djecu. Zašto nemamo divne šetnice uz desnu obalu Kupe ili na Mažuranićevoj obali, zašto nemamo uređeno kupalište i na Kupi. Pa mi smo grad na četiri rijeke i žao mi je što se to ne koristi kao brend, logo. Mi izmišljamo nešto novo, a ovo je sinonim po kojem nas svi poznaju.

Hoćete li tu svoju viziju Karlovca ponuditi Karlovčanima kao kandidatkinja za gradonačelnicu za tri godine?

Da.