“Kao što bi rekao naš Slavko Mihalić: Ne misli nikada da ne može bolje, da ne može ljepše i da ne može više”

Udruga turističkih vodiča Karlovačke županije Bastion jedan je od dobitnika ovogodišnje Plakete Grada Karlovca. Priznanje je to za dugogodišnji rad, promicanje Karlovca i razvoj turizma na području grada.

Zahvaljujući Udruzi Bastion na ulicama grada moguće je vidjeti Nikolu Teslu, Dragojlu Jarnević, caricu Mariju Tereziju i druge povijesne ličnosti koje su živjele u Gradu Karlovcu ili su imale znatan utjecaj na njega. Sve su to redom turistički vodiči iz udruge koji građanima, ali i posjetiteljima omogućuju nezaboravna turistička vođenja.

-Mi imamo puno različitih tura, imamo 20 kreativaca, članova koji su osmislili različite tematske i kostimirane ture, ali i klasične ture gradom. U zadnjih par godina razvili smo čak 30 tematskih tura i imamo četiri kostimirane ture koje su vrlo popularne i tražene među našim posjetiteljima, ispričala je Danijela Domboš, predsjednica Udruge turističkih vodiča Karlovačke županije Bastion.

Vodiči se u kostimiranim turama užive u svoje uloge i u prvom licu pričaju o svojoj osobnoj povijesti, ali i povijesti grada.

-Među kostimiranim turama imamo caricu Mariju Tereziju, koja govori o Karlovcu u njezino vrijeme. Iako ona u Karlovcu nije bila, ali je zaslugom njezina sina Karlovac procvao. Zatim je tu Nikola Tesla o kojem ne treba puno govorit , to je možda jedna od naših najtraženijih kostimiranih tura. Tu nam je i Ugarski časnik koji se vraća na priču o vojnoj povijesti grada. Naša najnovija kostimirana tura je tura  jednostavnog naziva Dragojla, koja govori o velikoj Karlovčanki. 

No, Udruga nije dobila priznanje Grada samo zbog kreativnih tura koje osmišljavaju i provode već i zbog toga što okupljaju vodiče, rade na njihovom stručnom usavršavanju  te tako oni postaju najbolji ambasadori svoga kraja. Udruga Bastion stručno pomaže svojim članovima, radi na vlastitim projektima i promiče kulturološke i povijesne vrijednosti – i sve to već 13 godina.

-Udruga je osnovana 2009. godine Glavni cilj osnivanja naše udruge bio je promocija prirodnih i kulturnih znamenitosti Karlovca i Karlovačke županije, ali isto tako promicanje profesije, zanimanja turističkog vodiča. Mi se svakako kroz udrugu zalažemo za školovanje i dodatne edukacije naših vodiča kako bismo bili sve bolji, rekla je Domboš.

Zbog svega ovoga Udruga turističkih vodiča Bastion se isprofilirala kao udruga koja voli i radi za svoj grad. Srećom Grad je prepoznao projekte i aktivnosti Udruge kao i njen značaj za Karlovac te ih nagradio Plaketom Grada Karlovca.

-Nama je jako drago, svi naši članovi su bili jako sretni kada su čuli tu lijepu vijest. Puno nam to znači. Za nas će to biti dodatni poticaj da se i dalje razvijamo. Kao što bi rekao naš Slavko Mihalić: Ne misli nikada da ne može bolje, da ne može ljepše i da ne može više.