turisti

KARLOVAC – Unatoč krizi i lošim prognozama, u Karlovcu je tijekom 2010. godine ostvareno čak 23 posto više noćenja turista u odnosu na godinu ranije. Prema podacima Turističke zajednice grada Karlovca, u 2010. godini zabilježena su 34.662 noćenja, a prijavljenih dolazaka bilo je 20.447, što je za 7 posto više nego tijekom 2009. godine. Najveći udio u noćenjima imali su domaći turisti, gotovo 33 posto. Od stranaca, najviše su nas posjećivali Nijemci, na koje “otpada” gotovo 12 posto noćenja, a zatim po učestalosti slijede gosti iz Poljske, Italije, Austrije, Francuske i Nizozemske.

Pozitivan trend rasta turističkog prometa zabilježen je već u prvim mjesecima 2010. godine, potvrđen je u špici sezone te je nastavljen do kraja godine.

Turisti koji su nam lani dolazili u Karlovac najčešće su noćili u hotelima, koji su zabilježili 23.237 noćenja, a većinom se radilo o gostima iz inozemstva. U privatom smještaju, koji je popularniji među domaćim turistima, ostvareno je 6.948 noćenja.

Prosječna duljina boravka gostiju u Karlovcu iznosi 1,7 dana, što u Turističkoj zajednici smatraju “vrlo solidnim” rezultatom, a taj rezultat također je bolji nego u 2009. godini, kada je iznosio točno 1,5 dan.

U Turističkoj zajednici se nadaju da će i u godini koja je tek započela uspjeti zadržati pozitivan trend porasta broja dolazaka i noćenja, a nadaju se i još boljoj iskorištenosti smještajnih kapaciteta i povećanju turističke potrošnje.