plinifikacija_ugovor

KARLOVAC – Do 2019. godine više od 800 tisuća metara plinovoda trebalo bi biti izgrađeno na području Karlovačke županije. Tako bi plin trebao stići u domaćinstva Duge Rese, Slunja  i Ogulina i općina Barilović, Draganić, Netretić, Ribnik i Žakanje. Rečeno je to na potpisivanju Aneksa ugovora o koncesiji za distribuciju plina Karlovačke županije koje su potpisali gradonačelnici gradova i načelnici općina s predstavnicima distributera, tvrtkom Montcogim. Ovim će se Aneksom regulirati terminski rokovi plana izgradnje plinske mreže u Karlovačkoj županiji, kao i uskladiti s postojećom zakonskom regulativom, ispričao je predsjednik Povjerenstva za plinifikaciju Karlovačke županije Josip Šafar.

Od 2008. godine plinifikacija u gradu Karlovcu pala je na svega 30 posto. Za sve je to kriva gospodarska kriza, zaključio je novi član Uprave Montcogima Darko Pavlović, kazavši kako je cijena priključka u Karlovačkoj županiji još uvijek najjeftinija u Hrvatskoj. Na plinovod se možete priključiti već za 503 eura.

U Karlovcu se na plinovod do sada priključilo 1200 kućanstava, od čega su njih stotinjak poslovni subjekti.

Situacija u Ogulinu je bitno drugačija. Iako su prve cijevi za plin u Ogulinu postavljene još 2001. godine, Ogulinci do sada nisu imali sreće grijati se na plin. Ali, kako je obećao rukovoditelj distribucije u Montcogimu Mario Mihovilić, već ovog ljeta plin bi trebao biti pušten prema tom gradu.

Dobra je vijest da se Hrvatska među rijetkim zemljama u Europi može pohvaliti da ima svoj plin. Čak 65 posto proizvodnje plina je iz Jadrana, tako da se ne moramo bojati da ćemo ostati bez plina kad zavladaju hladne zime i temperature se spuste nisko ispod nule.