KABA

I dalje štititi prava potrošača

KARLOVAC – Na prvom redovitom zasjedanju Skupštine Udruge za zaštitu potrošača Karlovačke županije „Korana“ koja je u utorak navečer održana u dvorani Obrtničke komore u Karlovcu, počasnim članovima Udruge imenovani su Grad Karlovac i Nikola Badovinac, županijski povjerenik Saveza samostalnih sindikara Hrvatske za Karlovačku županiju.

Na skupštini, kojoj je nazočio i Ilija Rkman, predsjednik „Potrošača“ – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, predana su priznanja ove Udruge zaslužnim potrošačima Morani Rožman i Josipu Glavaču te Zrinki Babić, višoj upravnoj referentici za osobna stanja građana u Uredu državne uprave Karlovačke županije. Predane su i zahvalnice Društvu za zaštitu potrošača Hrvatske “Potrošač”, Karlovačkoj županiji. Gradu Karlovcu i općinama Draganić i Rakovica. Priznanja je uručio predsjednik Udruge Željko Tomašić.

On je ujedno podnio izvješće o radu Udruge „Korana“ u proteklih godinu dana. Podsjetio je na temeljne ciljeve djelovanja Udruge, a to su zaštita prava potrošača koji od pasivnoga konzumenta trebaju postati aktivni potrošači svjesni svojih prava, na zakonom zajamčenu visoku razinu kvalitete roba i usluga, na kulturan i čovjeka dostojan odnos proizvođača i davatelja usluga, te na zakonu utemeljenu zaštitu od mita, korupcije i birokratske i monopolističke samovolje.

Na području karlovačke županije je 13 tvrtki koje pružaju javne usluge i koje po Zakonu, moraju imati Povjerenstva za reklamacije potrošača, podsjetio je Željko Tomašić i kazao kako jedino tvrtka „Inkasator“ nema takvo povjerenstvo iako bi ga trebala imati.

Govoreći o ostvarenju akcijskog plana aktivnosti u prošloj godini, Tomašić je pored ostaloga, slikovito kazao kako Udruga ima 141.787 članova, odnosno onoliko koliko stanovnika ima Karlovačka županija. Jer, Udruga ne odbija nijednom potrošaču dati savjet ili pomoć.

Za rad su potrebna novčana sredstva – ona su za prošlu godinu trebala biti skromnih 20.900 kuna no prihod je bio svega 9.770 kuna. Od zatraženih sredstava od jednica lokalne uprave samo je općina Draganić dala stopostotni traženi iznos, istaknuo je Željko Tomašić. Ipak, unatoč nedostatku novca, volonterskim radom uspjelo se ostvariti 80 posto predviđenih aktivnosti u prošloj godini, zaključio je predsjednik Udruge „Korana“.

On je naznačio i rad do kraja ove godine s ciljem širenja djelatnosti Udruge na području Karlovačke županije. Svojim djelovanjem zalagat će se za poštovanje prava potrošača i stvaranja korektnih odnosa između ponuđača i potrošača, a kao član krovnog Saveza „Potrošač“ zalagati će se za jačanje i zaštitu prava potrošača kroz pravne akte koje donosi državna uprava i Europska unija na području zaštite potrošača.