beba1

KARLOVAC – Roditeljima beba rođenih tijekom 2011. godine Karlovačka županija po novome će isplaćivati naknadu u visini 1.200 kuna. Ovakva Odluka o ostvarivanju prava na naknadu za opremu novorođenog djeteta primjenjuje od 1.siječnja, a pravo na naknadu moći će ostvariti roditelji za dijete rođeno do 31. prosinca ove godine. Zahtjevi za ostvarivanje prava mogu se podići u općinama i gradovima na području Karlovačke županije, bolnicama Karlovac i Ogulin, te u Upravnom odjelu za zdravstvo si socijalnu skrb Karlovačke županije, Vraniczanyeva 6.

Donošenjem ove odluke izvan snage je stavljena dosadašnja praksa Karlovačke županije, prema kojoj je iz županijskog proračana isplaćivana naknada za drugo dijete u obitelji, koja je iznosila 3.000 kuna, a isplaćivala se u ratama od 500 kuna tijekom prvih 6 mjeseci djetetova života.

Grad Karlovac i tijekom ove godine isplaćivat će roditeljima novorođenčadi, kao i lani, pomoć u iznosu od 1.500 kuna.

Tim iznosima treba pridodati i jednokratnu pomoć za opremu za novorođenčad koju isplaćuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a koja iznosi 2.328 kuna. Dakle, zbroje li se ova tri iznosa, od Grada, Županije i države roditelji djece rođene u ovoj godini mogu ostvariti ukupno nešto više od 5.000 kuna. Ne propustite iskoristiti ova prava, a informacije o tome gdje i kako ispuniti potrebne obrasce te koju dokumentaciju valja priložiti, možete pronaći na službenim web stranicama ovih ustanova ili se jednostavno raspitajte osobno na licu mjesta.