KABA

Poslodavci, na snazi su nove mjere za poticanje zapošljavanja!

KARLOVAC – Godina koja je iza nas imala je sva obilježja recesijske godine. Obilježili su je visok priljev nezaposlenih, koji je bio još veći nego u 2009. godini, kao i velike promjene u strukturi nezaposlenih osoba; povećan udio muškaraca, visokoobrazovanih i mladih osoba u ukupnom broju nezaposlenih. Zaključak je to do kojega je nakon obrade statističkih podataka došla karlovačka područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koja je danas izvjestila o kretanju nezaposlenosti i zapošljavanja u 2010. godini. Detalje o tome ispričao je analitičar karlovačkog Zavoda za zapošljavanje Robert Babić.

Unatoč krizi, pročelnica karlovačkog Zavoda za zapošljavanje Ana Pozderac ocijenila je da konačna bilanca za 2010. godinu i nije tako loša.

Boljem zapošljavanju možda pomognu nove mjere za poticanje zapošljavanja, koje su ove godine stupile na snagu ranije nego prošle, pa se poslodavci koji ih planiraju koristiti već mogu javiti na Zavod. Kao i prošlih godina, mjere za poticanje zapošljavanja i ove su godine podijeljene u 3 skupine, a država je za njih osigurala ukupno 170 milijuna kuna. Prva mjera odnosi se na novčane potpore za zapošljavanje. Te će se potpore, kao i do sada, i dalje moći koristi za zapošljavanje mladih osoba bez radnog iskustva, dugotrajno nezaposlene, starije od 50 godina, posebne skupine kao što su branitelji, djeca i supružnici poginulih branitelja, samohrani roditelji i žrtve nasilja. Što je novo u ovogodišnjem programu mjera, pojasnila je voditeljica Odjela mjera aktivne politike u zapošljavanju Vilma Filipi.

Što se tiče prekvalifikacija nezaposlenih za zanimanja koja su tražena na tržištu rada, njih bi ove godine trebalo proći 180 nezaposlenih. Prvo na redu je osposobljavanje za sobarice koje kreće već 1. ožujka, kako bi osobe koje završe to obrazovanje bile spremne za novu turističku sezonu. Koliko će osoba ove godine biti obuhvaćeno javnim radovima, ovisit će o interesu jedinica lokalne samouprave, udruga i ostalih subjekata koji mogu koristiti takav oblik zapošljavanja.