hrvatskidom

  • February 11, 2011
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić i karlovački gradonačelnik Damir Jelić danas su u zgradi Hrvatskog doma potpisali Aneks Ugovora o obnovi i korištenju tog objekta.

U Aneksu ugovora naznačeno je da grad Karlovac i HSS suglasno iskazuju zajedničku namjeru za ubrzanje svih aktivnosti s ciljem obnove i stavljanja u općekorisnu funkciju zgrade Hrvatskog doma. Kako HSS nije u mogućnosti samostalno obnoviti zgradu po Ugovoru koji je potpisan 10. prosinca 2008. godine, ovim Aneksom Grad Karlovac se obvezuje financirati obnovu u cjelokupnom potrebnom opsegu. Za tu namjenu u ovoj proračunskoj godini Grad je osigurao milijun i pol kuna.

grad_hss_2

Gradonačelnik Jelić je podsjetio kako zgrada Hrvatskog doma za Karlovčane nije samo građevina. To je bilo središte raznih zbivanja – plesnih večeri, obrtničkih zabava, djelovanja kulturno-umjetničkih društava, mjesto druženja… A naziv Hrvatski dom i danas je izraz nacionalnog identiteta. Grad sluša želje svojih žitelja i na nama je da im služimo, poručio je gradonačenik Damir Jelić i naglasio kako će Hrvatski dom i dalje prvenstveno biti kulturni centar. Obnova je zamišljena u tri faze, no što će biti prioritet za sada nije poznato. Projekti najprije trebaju prikazati stanje statike zgrade, a moja je želja da se najprije počne sa obnovom Male scene, kazao je Jelić.

Potpredsjednik HSS-a i ministar u Vladi Božidar Pankretić istaknuo je kako je biti sudionik ovoga što planiramo činiti sa Hrvatskim domom, svakom članu HSS-a na ponos i diku. Zahvalio je gradonačelniku na strpljenju i dobroj volji ali i na ukupnoj inicijativi.

grad_hss

Sudbinu Hrvatskog doma već duže vrijeme prati i prvi čovjek Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić. Zato pohvaljuje, po njemu najbolje i najracionalnije rješenje kada je riječ o obnovi zgrade koja oduvijek nosi naziv Hrvatski dom.

Temeljem ulaganja gradskog novca u obnovu zgrade Hrvatskog doma, grad će, zajedno sa HSS-om zajednički odrediti i organizirati korištenje prostora u zdanju otvorenom davne 1932. godine za rad udruga. Za time već dulje vrijeme postoji zanimanje. Dio prostora zgrade kojega i sada koristi za stranačke potrebe, HSS će i dalje upotrebljavati.