KABA

“Pametne ploče“ sve više olakšavaju nastavu

KARLOVAC – Ravnateljima škola na području Karlovačke županije danas je predstavljen projekt virtualnih interaktivnih ploča, popularno zvanih “Pametne ploče”. Riječ je o projektu kojega je pokrenula Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, kako bi potakli nastavnike na provođenje interaktivne multimedijalne nastave u svojim učionicama. Prezentacija je održana u prostoru Trgovačko-ugostiteljske škole Karlovac.

 pametneploce3
Riječ je o crtaćim pločama, čiji ekran je osjetljiv na dodir, a u kombinaciji s projektorom i računalom, s kojim je povezana, omogućava interaktivnost uz sigurnu pohranu podataka, pregled spremljenih podataka, ponavljanje kompletnog predavanja, prijenos slike i drugo. Prva takva ploča proizvedena je 1991. godine.
Što je pametna ploča pojasnio je županijski pročelnik za obrazovanje Željko Šančić.
Pametna ploča sa svim potrebnim programima košta od 12 do 40 tisuća kuna.

 panorama_2
Spojena na računalo ploča izgleda baš kao računalo samo s velikim monitorom, tako da se, pojasnio je pročelnik Šančić, korisnici mogu služiti uobičajenim programima koje koriste i na osobnim računalima.
Učenici i profesori u Trgovačko-ugostiteljskoj školi u kojoj je bila današnja prezentacija imaju tri pametne ploče. Jednu su dobili od Ministarstva znanosti i obrazovanja, jednu od Karlovačke županije, a jednu su kupili sami. Ploče koriste najviše za strane jezike i vjeronauk, ali i neke ekonomske predmete.