HEP

  • February 23, 2011
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Zbog osnovane sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je istražni zahtjev protiv Hrvatske elektroprivrede i 38-godišnjeg hrvatskog državljanina djelatnika te tvrtke. 38-godišnjak je osumnjičen za nesreću koja se 10. listopada prošle godine dogodila u mjestu Otok na Dobri u općini Bosiljevo, kada je osobni automobil marke Mercedes, varaždinskih registracijskih oznaka sletio u akumulacijsko jezero, pri čemu su smrtno stradale dvije osobe, 70-godišnjakinja i 25-godišnjak.

Prema priopćenju Državnog odvjetništva, osnovano se sumnja da je 38-godišnjak od 14. lipnja 2010. do 10. listopada 2010. kao zaposlenik HEP-a na poslovima voditelja projekta izgradnje Hidroelektrane Lešće, propustio naložiti da se na odgovarajući način označe i zaštite mjesta na kojima ceste oko gradilišta ulaze u akumulacijsko jezero te su trajno izvan uporabe.

Prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji izričito se navodi da na gradilištu koje se proteže na velikim prostranstvima, dijelovi gradilišta koji se ne mogu ograditi moraju biti zaštićeni određenim prometnim znakovima ili označeni na drugi način. Nakon punjenja akumulacijskog jezera dio lokalnih i nerazvrstanih cesta kojima su se do tada služili mještani poplavljeno je, a osumnjičeni ih nisu označili.

Državno odvjetništvo navodi i kako postoji osnovana sumnja da je HEP također počinio kazneno djelo, jer je propustilo reagirati na previd svog zaposlenika.