KABA

Novo vozilo vatrogascima Velike Jelse

KARLOVAC – Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika Jelsa iz Karlovca bogatije je za još jedno vatrogasno vozilo. Poklonili su ga članovi prijateljskog i zbratimljenog DVD-a Jelsa sa otoka Hvara s kojim vatrogasci karlovačke Velike Jelese surađuju više od 30 godina.

Ključeve novog vozila Sjepanu Perinčiću, predsjedniku DVD-a Velika Jelsa predao je Bartul Huljić, prvi čovjek DVD-a Jelsa sa otoka Hvara. Učinjeno je to na godišnjoj izvještajnoj skupštini na kojoj je bilo riječi o radu društva u prošloj godini. Predsjednik DVD-a Velika Jelsa Stjepan Perinčić podsjetio je na najvažnije aktivnosti sedamdesetak članova ovoga društva. Oni su lani gasili pet požara na području Vatrogasne zajednice grada Karlovca i županije dajući 90 radnih sati. Tijekom prošle godine vježbalo se i usavršavalo, a vatrogasna mladež to je dokazivala na više županijskih kup natjecanja osvajajući u pravilu visoka mjesta.

Vatrogasci sa karlovačke Velike Jelse posebno su ponosni na dugogodišnju suradnju s prijateljskim društvom iz Jelse sa otoka Hvara. Ona je počela slučajno, na nogometnoj utakmici između „Hajduka“ i „Dinama“ u Splitu kada su se upoznali članovi dvaju društava koje povezuje isto ime mjesta – Jelsa, podsjeća predsjednik DVD-a sa Hvara Bartul Huljić.

Tu je dogovoren prvi susret koji je uslijedio za godinu dana posjetom gasitelja sa Jelse karlovačkim imenjacima i ono traje više od 30 godina. Na sreću, upoznavanje nije počelo na nekom od požarišta, iako su vatrogasci Velike Jelse pomagali u gašenju velikih požara prije nekoliko godina kada je Hvar gorio, prisjeća se Bartul Huljić.

Imedika

IMG_5878

Kruna tridesetogodišnjeg druženja i suradnje je i dar prijateljima sa Velike Jelse – vatrogasno vozilo. Ono je moglo biti darovano i nekom drugom društvu, ali odlučeno je bilo dugogodišnje prijateljstvo i suradnja. Ujedno nam Bartul Huljić otkriva i malo poznatu činjenicu – jelšani sa Hvara prije stotinu godina radili su u Karlovcu na Velikoj Jelsi gradeći kamenu cestu. Mnogi su tada ostali i zasnivali obitelji.

Na izvještajnoj godišnjoj skupštini DVD-a Velika Jelsa predsjednik Vatrogasne zajednice grada Karlovca Dragutin Rendulić predao je priznanja vatrogascima. Za 10 godina rada nagrađeni su Tomislav Smajla, Miroslav Lisić, Stevica Radatović, Ivan Glavičar i Siniša Vučković dok je za 40 godina vatrogastva priznanje primio Branko Sudac.

Uz predstavnike mnogih karlovačkih društava, skup su uveličali i vatrogasci iz DVD-a Nove Plavnice i Križevačka cesta iz Bjelovara.

 

Ples