KABA

Euharistija – najljepši i najveći Isusov dar!

VIVODINA – Vjernici župe Svetog Lovre u Vivodini, mjestu nadomak hrvatsko-slovenske granice, misnim slavljem zahvalili su Isusu Kristu na daru euharistije te mu pružili zadovoljštinu zbog uvreda što mu ih kao narod nanosimo. Učinili su to na danu klečanja ili klanjanja, koji je za vivodinsku župu svake godine 27. veljače.

Crkva Isusa Krista je sakrament euharistije oduvijek smatrala najuzvišenijim sakramentom, središtem i vrhuncem svega kršćanskog života jer u euharistiji je, u najpoptunijem smislu, prisutan Isus Krist od kojega svi sakramenti dobijaju spasiteljsku snagu. Osim toga, upućujući pogled prema njemu, jedino je moguće graditi sretniju budućnost.

A da živimo u vremenu kada ljudi gledaju zabrinuto u budućnost, u svojoj je homiliji podsjetio vojni ordinarij monsnjor Juraj Jezerinac predvodeći misu u Vivodini. Na početku je naznačio kako su uvijek postojala vremena obilježena strahom i optimizom pred budućnošću, o čemu uostalom kazuje i Stari Zavjet. Ali, da bismo se  uspjeli očuvati i održati u svom vjerničkom životu, Isus je mislio na nas uoči svoje smrti. Na Veliki četvrtak ustanovio je Presveti Oltarski sakrament – euharistiju – kao nepresušni spomen na njegovu ljubav. Dao nam je euharistiju kao svoj najljepši i najveći dar jer je to dar njega samoga, naglasio je biskup Jezerinac.

Euharistija se nalazi u središtu crkvenog života, ona je tajna naše vjere, istinska gozba i jamstvo našega uskrsnuća; ona stvara zajedništvo među ljudima i sa Kristom, dodao je biskup Jezerinac i upozorio kako bi bilo teško zamisliti naš vjernički život bez euharistije, bez svete mise.

Neka i ovo misno slavlje još više učvrsti sve nas u ljubavi prema Isusu Kristu, kako onoj prisutnoj u euharistiji tako i u međusobnoj, poručio je vjernicima na kraju homilije na klečanju u Vivodini vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac.